24.5.16

Kierrätysalkkarit

Pistin asian heti otsikkoon, jotta ne, joiden mielestä alusvaatteista ja varsinkin kierrätysmateriaaleista valmistetuista sellaisista on sopimatonta kirjoittaa, voivat ohittaa tämän postauksen. Olen aikaisemmin esitellyt alushousuja, joita ompelin jämäkankaista ja osittain myös kierrätysmateriaaleista, koska osa kankaista oli uutena lyhennetyistä mekoista yms. Mutta ihan ensimmäiset alushousuompelukseni olivat vanhoista trikoovaatteista ommeltuja ja näitä tein tietysti vain itselleni. 


Useampi vuosi sitten luin Laura Honkasalon kirjan Kotikutoista. Kirja herätti paljon ajatuksia ja intoa tekemiseen vielä paljon myöhemminkin. Kuten silloin, kun pyörittelin käsissä kahta vanhaa toppia. Toisessa oli kiva painatus kulunut, mutta muutoin se oli ehjä. Toisessa taasen oli pieni tahra jämähtänyt etuosaan, mutta pahempi ongelma oli itse tekemäni painatus, joka oli sellainen etten missään tapauksessa enää halunnut sellaista painatusta esitellä paidassani. Ehjien toppien roskiin heittäminen ei tuntunut hyvältä ajatukselta, mutta kun ei niitä kukaan muukaan enää toppeina olisi käyttänyt. Silloin mieleen muistui Honkasalon kirja, jossa oli ommeltu alusvaatteita vanhoista vaatteista. Alushousuiksi ne topithan sopisivat!


Kaavaa piirsin olemassa olevista alushousuista. Vaaleanpunaisesta topista hyödynsin helman käänteen, josta tuli alushousuihin vyötärölle kuminauhakuja. Maatuskatopista halusin hyödyntää kuluneen painatuksen, joten sen topin helmasta ei tullut alushousujen yläreunaa. Vaaleanpunaisissa alushousuissa on kuminauhakuja vyötäröllä ja lahkeissa vain käänteet, maatuska-alushousuissa taasen on vyötäröllä ja lahkeissa beigeä alusvaatekuminauhaa, jota itselläni on paljon varastossa. Alushousuista tuli yllättävänkin hyvät ja kivat. Näiden ensimmäisten jälkeen olen ommellut muutaman muunkin kuluneen trikoopaidan alushousuiksi. Tähän saakka olen käyttänyt kaikkiin samaa itse piirrettyä kaavaa, mutta voisi sitä kai kokeilla vaikka Makebra-sivustolta löytyvää ilmaista hipster-kaavaa välillä - tosin sitä pitäisi suurentaa itselleni sopivaksi :)

Ei kommentteja: