25.6.16

Tee-se-itse-avaruuspaidat

Tein lautapelijoukkueellemme paidat Lautapelaamisen SM-joukkuekisoihin, jotka olivat huhtikuun loppupuolella Turussa. Koska yksi pelattavista peleistä oli Eclipse, niin meidän paidat tehtiin siihen peliin sopiviksi. Olen tehnyt vastaavia paitoja ennenkin ja myös Eclipsen pelaamiseen tarkoitetun pöytäliinan samanlaisessa teemalla, joten tämän piti olla helppo homma. Eclipse-pelissä ollaan avaruudessa ja pelissä mm. rakennetaan omaa valtakuntaa kuusikulmioista. Nämä molemmat asiat näkyvät paidoissa. Alunperin olen katsellut useampaa englanninkielistä ohjetta, joita löytyi hakusanoilla DIY galaxy print. Nyt en katsellut ohjeita, kun minunhan piti hallita tämä homma jo. Nyt pistän sitten muistiin senkin, että mitä kannattaisi tehdä ensi kerralla toisin :)

Ensin pitää tietysti hankkia kaikki tarvikkeet. Galaksikuvioita voi toki tehdä minkä tahansa väriselle pohjalle, mutta mielestäni musta on paras tässä tapauksessa. Lisäksi tarvitaan Kloritea tai muuta vaalentavaa myrkkyä, kangasvärejä (sininen, violetti, valkoinen), suihkepullo, töpöttimiä kangasvärin levitykseen ja vanha hammasharja tms viimeisten tähtikuvioiden roiskimiseen. Jos galaksikuvioiden keskelle haluaa tehdä jonkin kuvion, kuten meidän paidoissa tuo kuusikulmio, niin sitä varten tarvitaan vielä pala kontaktimuovia.


1. Kontaktimuovista leikataan haluttu kuvio, joka liimataan paitaan haluttuun kohtaan. Meidän paidoissa tuli keskelle eteen kuusikulmio, joka siis jäi mustaksi, kun sen ympärille tuli galaksikuviot.


2. Sitten suihkutellaan vedellä laimennettua Kloritea halutun kuvion ympärille tai jos mitään erityistä kuviota ei halua, niin muutoin vaan sopivaan kohtaan vaatetta, johon haluaa galaksikuviot. Jos kuvioita on tekemässä paitaan tai muuhun kaksinkerroin olevaan vaatteeseen, niin kangaskerrosten väliin pitää laittaa reilusti sanomalehteä, ettei toinenkin puoli vaalene. Sanomalehden pitää olla mahdollisimman sileästi ja tasaisesti, koska paksujen taitteidenkin kohdalta voi kangas vaalentua enemmän kuin muualta. Vaalennettava materiaali kannattaa myös laittaa hyvin tasaiselle alustalle ettei Kloritevesi lähde valumaan kuten kuvassa. Kuvassa oleva paita ei ollut edes se pahimmin valunut versio. Kloritevettä ei myöskään kannata suihkutella heti runsasta määrää. Mieluummin ensin varovainen suihkuttelu ja sitten odotetaan hetki, että vaaleniko tarpeeksi. Näiden paitojen kanssa tein sen virheen, että suihkuttelin ihan liikaa Kloritevettä, kun vaalennus ei näkynyt heti. Ja tosiaan, tämä vaihe kannattaa tehdä ulkona, koska Klorite haisee. Pitää kuitenkin valita mahdollisimman tyyni päivä, koska muutoin Klorite-pisarat lentää mihin sattuu. Kun valkaisu on suoritettu ja valkaistu tekstiili kuivunut, pistetään tekstiilit pesukoneeseen, jotta Kloriten hajut ja muutkin jäänteet peseytyy pois.


3. Ensimmäisenä värinä käytin violettia, jota tuputtelin tasaisesti koko vaalennetulle alueelle. Tarkoituksena on tehdä epätasaista jälkeä, joten töpötin saa olla melko karkea. Tässäkin vaiheessa kannattaa kangaskerrosten välissä olla reilusti sanomalehteä, ettei väriä mene läpi toiselle puolelle.


4. Ensimmäisen värin jälkeen paita näytti tältä ja sai kuivua seuraavaan päivään saakka. Niitä paitoja, joissa vaalennus oli mennyt överiksi, paikkailin myös mustalla kangasvärillä eli pienensin galaksikuvion laajuutta töpöttelemällä mustaa kangasväriä vaalennuksen reunoille.


5. Toisena värinä töpöttelin sinistä, tätä hieman enemmän galaksin laidoille kuin aivan keskuskuvion viereen. Ensin töpöttelin melko tummaa sinistä sellaisenaan, sitten sekoitin siniseen valkoista kangasväriä ja kuvassa erottuukin paremmin turkoosinsininen väri. Kuvassa on se paita, jossa vaalennus meni eniten överiksi, siksi galaksikuvion laidoilla on epämääräistä suttua, kun olen peittänyt liiallista vaalennusta. Fiksailin liiallista vaalennusta vähän joka vaiheessa, joten lopullinen paita ei enää ihan samalta näyttänyt.


6. Galaksikuvioon voi tuputella useampaakin väriä tai sitten ihan muita värejä kuin violettia ja sinistä, olen nähnyt mm. pinkillä ja oranssilla tehtyjä galaksikuvioita. Loppusilaus tehdään valkoisella kangasvärillä kuitenkin. Pienen siveltimen kanssa voi valkoisella kangasvärillä maalata tähtiä tai tähdenlentoja, tasaisempaa tähtisumua saa roiskimalla. Vanha hammasharja tai karkea ja kova pieni pensseli kastetaan valkoiseen kangasväriin, jota sitten roiskitaan pitkin poikin tekstiilin pintaa. Eli harjaksia painetaan/vedetään sormella, jolloin väri roiskuu niistä tekstiilille. Ja sitä valkoista väriä roiskuu sitten kaikkialle, vaikka olisi kuinka pieni pensseli tekovälineenä. Tämäkin olisi parasta tehdä ulkona, ettei tarvitsisi hingata valkoista kangasväriä esim. kylppärin seinistä ja lattiasta, niinkuin minä tein :)


7. Yleensä olen kiinnittänyt kangasvärit silittämällä, mutta näissä paidoissa olisi ollut aika paljon silitettävää. Onneksi muistin, että olen joskus kuullut kangasvärien kiinnittämisestä uunissa. Niinpä paistoin paidan kerrallaan uunissa. Laskostin paidan leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle niin, että painettu kuvio oli mahdollisimman paljon päällimmäisenä. Luotin Emotuotannon Vinkkikirjasen ohjeeseen ja paistoin kutakin paitaa noin 7 minuuttia 150 asteisessa uunissa. Hieman kangasvärit haisivat paistuessaan, muttei ihan niin pahasti kuin odotin.


8. Värin kiinnityksen jälkeen aikaansaannoksiaan pitää tietysti ihailla ja kuvata niitä eri kulmista :) Kuten näkyy jokainen paita on oma yksilönsä, eniten siihen vaikutti se, miten överiksi ensimmäinen työvaihe eli valkaisu meni. Näissä tiimipaidoissamme edustimme siis lautapelikisoissa ja toivottavasti joukkuekaverini keksivät paidoilleen käyttöä myös muutoin. Itse olen omaa paitani käyttänyt kisojen jälkeenkin, mutta toki vähän säästelen sitä, jos vaikka lautapelikisaajan urani saa jatkoa ja samalla paidalla edustetaan myöhemminkin. Hieman etukäteen epäilytti, miten hyvin uunissa paistaminen värit kiinnittää, mutta ainakin oma paitani on pitänyt värinsä oikein hyvin pesussa.

1 kommentti:

Salaneuloja kirjoitti...

Hienoa jälkeä!