7.6.05

Lankainventaario jatkuu...

Loma alkoi ja lähdin heti vanhempieni luokse lepäilemään - eli siivoamaan ja järjestämään tavaroita, joita olen heidän nurkkiin jättänyt. Ja täällähän on lisää lankaa ja lisää lankaa ja lisää lankaa... Nooh, kaikki langat eivät onneksi ole minun, vaan kuuluvat äidilleni tai mummulleni, mutta oikeastaan ovat meidän kaikkien yhteiskäytössä. Vaikka lankaa on vintti täynnä ja sitä pursuaa täälläkin joka kaapista, niin silti nyt ei löydy sopivaa puuvillalankaa. Uusimmassa Suuressa Käsityölehdessä oli virkattu hattu, jota haluaisin kokeilla ja siihen koitan löytää lankaa varastoista.
Turusta kannoin mukanani kuusi hahtuvakiekkoa ja yhdet villahousut sentään jo aloitin. Bussimatkan aikana aloitin huivia Ornaghi Filatin Giannutri-langasta. Kuvaa ei tule pitkään aikaan, koska digikameraa ei ole nyt käytettävissä. Mutta tuo on nauhalankaa, jossa vuorottelee kiiltävät viskoosiosuudet ja kiiltämättömät puuvillapätkät. Teen huivia samalla ohjeella, jolla olen tehnyt tikapuulangasta huiveja ja ihan kivalta se näyttää tuostakin langasta. Se toinen tikapuulangasta neulottu huivi muuten valmistui juuri ennenkuin lähdin Nokialle. Tai sen oli pakko valmistua, kun halusin ne paksut puikot mukaan. Eilen illalla tuli kauhea himo virkata ja selailtuani vanhoja virkkauskirjoja päätin aloittaa yhden kirjan ensimmäisestä mallista. Voin sitten virkata kaikki liinat järjestyksessä tässä loman aikana siitä kirjasta :) Ensimmäinen virkattu liinani (en ainakaan muista koskaan virkanneeni mitään pitsiliinaa) olisi jo valmis, ellei lanka olisi loppunut kesken. Purin muutaman kerroksen, että saisin tehtyä reunaan ohjeen mukaiset kerrokset. Onneksi tuo malli oli sellainen, että välistä voi jättää kerroksia pois eikä kuvio siitä kärsi.
Äsken lankoja penkoessani löysin pellavalankaa, josta viime kesänä Sortavalan matkalla koukkusin pesukintaita. Nyt pitäisi löytää enää koukkuamiskoukku ja pesukintaan ohje. Tai eihän siihen muuten ohjetta tarvi, mutta silmukka- ja kerrosmäärät olisi hyvä tietää, ettei jokainen peukinnas ole erilainen. Toisaalta voisin ottaa mukaan tuon pitsiliinakirjan ja virkata tosiaan erilaisia liinoja.
Juu ja ettei vaan olisi keskeneräisistä töistä pulaa, niin villalangastakin aloin virkkaamaan pikkuisia tilkkuja. Virkkaan niitä sekalaisista sinisistä langoista ja kokoan joskus huiviksi, jos paloja tulee tarpeeksi.
Nyt näköjään mummuni löysi laatikollisen puuvillalankoja, pitää mennä taas penkomaan!

3 kommenttia:

Stricker kirjoitti...

Multa jäi tikapuulankatopista vielä aika paljon lankaa jäljelle. Onko sulla jotain ohjetta niihin huiveihin vai heititkö hihasta? Onko niistä kuvia? Voishan tuota heittää itsekin hihasta, mutta aina jos valmista ohjetta löytyy, on parempi :-).

Kiva tuollainen kolmen sukupolven lankavarasto!

Siniset Silmukat kirjoitti...

Hei, tahtoo myös virkata pesukintaan... nöyrästi lakki kourassa, mahtaisitko vinkata miten onnistun. Nimimerkillä: Virkkuukoukku keskellä kämmentä :0)

Mari kirjoitti...

Strickerille on helppo vastata :) Eli huivi on tehty 12-numeroisilla puikoilla, 25 silmukkaa ja kerroksia niin paljon kuin langasta tulee. Ekaan huiviin meni 50 grammaa, mutta tämä toinen vei enemmän lankaa. Kun tikapuulanka venyy ja vanuu joka suuntaan, niin valmiita mittoja en oikein osaa antaa. Ekan huivin aloituksesta on kuva tuolla jossain helmi-maaliskuun postituksissa. Ja tein siis helmineuletta, mutta se ei paljoakaan valmiissa huivissa näy, mutta ompahan molemmat puolet samanlaiset kuitenkin.
Siniset Silmukat heittikin sitten vaikeamman kysymyksen. Mä oon tehnyt paksuhkosta pellavalangasta ihan suorakaiteen mallisen pesukintaan. Eli sellainen pitkä pötkö, jonka olen lopuksi taittanut kahtia ja ommellut sivut kiinni. Virkkaamalla tekisin ilman sivusaumoja eli virkkaisin kiinteillä silmukoilla tai pylväillä silleen ympyrää. Ööh, tosi hyvin selitetty. Mun pesukintaissa ei ole peukalolle omaa koloa, mutta kehittyneempi versio tietty olisi, jos peukalon saisi kintaasta ulos ja kinnas kapenisi päätä kohden. Mun ohjeet siis on sitä tasoa, että ota jotain vähän paksumpaa lankaa ja nro 3-4 virkkuukoukku ja katso vaikka täältä: http://kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html
silmukoita.