23.11.17

Sukkasarja vol. 2


Jo vuosia sitten eräs ystäväni on tuonut lankoja, joista toivoi minun neulovan sukkia niin itselleen kuin perheelleen. Vuosien varrella sukkia olenkin neulonut niistä sukkia erityisesti joululahjoiksi. Välillä on ollut pitkiäkin taukoja lankojen käyttämisessä, mutta vuosi sitten syksyllä ajattelin, että josko vähitellen neuloisin langat loppuun. Lankojen villa on ystäväni mummon lampaista peräisin ja siksi langat tietysti ovat rakkaita hänelle - samoin niistä neulotut sukat. Viime jouluksi tein ystävälleni ja hänen lapsilleen sukkasarjan, jotka olivat keskenään melko samannäköisiä, mutta kuitenkin sellaisia, että jokainen erotti omansa. Luulin, että jäljelle jäi enää kovin sekalaisia lankoja, mutta kun keräsin kaikki jäljellä olevat langat yhteen, niin totesin, että niistähän saa vielä sukat koko perheelle eikä tarvitse edes kovin omituisia väriyhdistelmiä tehdä :) Kaikki sukat on neulottu 3,5 mm bambu/puupuikoilla ja langat ovat vähän vaihtelevan paksuisia, mutta melko lähellä Seiskaveikkaa kuitenkin.


Ensimmäisenä valmistui nämä vaaleanruskeat sukat, joiden mallina on Suomusukat. Jouduin hieman muokkaamaan ohjetta, koska lanka oli ehkä hivenen paksumpaa kuin ohjeessa ja ainakin kovempaa, joten ohjeen silmukkamäärillä ja minun neulekäsialalla olisi tullut valtavat sukat. Aikas kiva malli, voisin tehdä tällä useammatkin sukat.


Seuraavaksi päätin käyttää loppuun langan, jonka olin värjännyt vuotta aikaisemmin marja-aronialla. Pohjalanka värjäyksessä oli tuota samaa vaaleanharmaata kuin sukissa muutoin on. Raitoja varteen sen verran, että värjätty lanka tuli kokonana käytetyksi. Näitä sukkia neuloessani huomasin, että päällepäin samannäköiset harmaat kerät olivatkin keskenään kovin erilaisia. Näissä sukissa suurin osa harmaasta langasta on kovin pehmoista ja löyhäkierteistä. Epäilin langan kestävyyttä ja siksi neuloin kantapäät Seiskaveikasta ja terässä vuorottelin pehmeämpää ja hieman kovempaa lankaa. Nämä raitasukat on siis aloitettu varresta joustimella, jossa on kierrettyjä oikeita silmukoita ja sitten jatkettu 3 o, 1 n joustimella koko varsi ja jalkapöydän päällinen.Harmaata lankaa näytti olevan vielä hyvin jäljellä, mutta silti aloitin nämä sukat varpaista, että varmasti saan tarpeeksi pitkät terät. Jalkapöydän päällinen ja varsi 3 o, 1 n joustinta, jossa joka toisella kerroksella nostetaan keskimmäistä oikeaa silmukkaa. Kantapää tehty Ulla-nettineulelehden ohjeella ja varressa taas joustimessa kierretyt oikeat silmukat.


Lopulta oli jäljellä enää vaaleanruskeaa lankaa ja pieni nöttönen harmaata ja tehtävänä vielä isoimmat sukat. Aloitin nämäkin kärjestä ja tein taas Ulla-nettineulelehden ohjeella kantapään, mutta vähän erilaisen kuin edellisissä sukissa. Halusin käyttää harmaan langan kokonaan loppuun ja siksi näihin sukkiin tuli varteen pari raitaa. Näissä on taas 3 o, 1 n joustinta muutoin, mutta varressa 1 o, 1 n joustinta kierretyillä oikeilla silmukoilla. Tykkään kierretyn joustimen ulkonäöstä ja mielestäni se on napakampi kuin tavallinen joustin, mutta en minä erityisemmin nauti kierrettyjen silmukoiden tekemisestä :) Näiden sukkien jälkeen vaaleanruskeaa on vielä pieni nöttönen jäljellä, mutta se taitaa päätyä jämälankapatalappuun virkattavaksi. Eli tehtävä suoritettu ja ystäväni langat käytetty. Sukkia ystävälleni viedessäni pohdimme, että koska hänelle ensimmäiset sukat näistä langoista neuloin ja päädyimme siihen, että se oli kymmenen vuotta sitten! Osan neulomistani sukista muistan, mutta en näköjään kaikkia. Ystäväni näytti sukkia, jotka tiesi minun neuloneen 9-10 vuotta sitten enkä muistanut niitä yhtään :) Aika monet sukat on siis niistä langoista neulottu, useampana jouluna olen neulonut vähintään 4-5 villasukat heille näistä langoista.

Ei kommentteja: