8.5.17

Lapendal-huivi

Neuloin huhtikuussa kimaltavasta, liukuvärjätystä puuvilla-akryylilangasta kolmiohuivin mallilla, jota olen vähitellen kehitellyt ja neulonut samalla mallilla jo aika monta huivia. Ohje on ollut itselläni vain päässä, mutta nyt sitä kysyi kaksikin ystävääni, jotka näkivät valmiista huivista kuvia. Lupasin kirjoittaa ohjeen. Kynnystä ohjeen kirjoittamisella madalsi se, että huivin perusidea on hyvin samanlainen kuin Lacelere-huivissa, jonka ohjeen olen jo kirjoittanut ja jota on sen verran testineulottu, että pahimmat ajatusvirheeni on jo huomattu. Lacelere on matala kolmiohuivi reunaröyhelöllä, tämä Lapendal taasen yksinkertainen ja perinteisemmän mallinen kolmiohuivi. Koska huivit muistuttavat jonkin verran toisiaan, halusin niille samantyyppiset nimet. Lapendal-nimi löytyi samasta kirjasta, josta myös Lacelere sai nimensä eli Iain M. Banksin Tähystä tuulenpuolta -teoksesta. Muista sopivista paikannimistä päädyin Lapendaliin, koska nyt huivien nimet alkavat samalla tavulla :)


Lapendal-huiviin menee lankaa saman verran kuin Lacelere-huiviin eli siihen riittää 100 gramman kerä, jossa on 400 metriä lankaa. Olen huomannut,  että langan materiaalista yms johtuen, 100 grammaa ja 400 metriä voi olla vähän liian vähän, juuri sopivasti tai lankaa jää yli. Ohjeessa on vinkki siihen, mitä tehdä, jos lanka näyttää loppuvan kesken viimeisillä kerroksilla. Yläpuolella olevassa kuvassa on Rellana Regenbogen Metallic-langasta nro 5,5 puikoilla neulottu huivi ja tähän 100 grammaa lankaa oli tarpeeksi. Viimeistelyssä huivi kasvoi yläreunastaan noin kaksimetriseksi ja korkeuttakin on metrin verran.


Lapendal on siis perinteisen mallinen kolmiohuivi, jonka kärjet ainakin itselläni helposti hieman kiertyvät yli suorasta yläreunasta. Toki huivin voi pingottaa ihan suoralinjaiseksi, mutta itse mielelläni muotoilen kärjet suorasta linjasta yli, koska mielestäni huivi pysyy silloin paremmin harteilla.


Kuten Lacelere-huivissa, myös Lapendalissa toistuvat yksinkertaiset pitsiraidat tasaisesti sileiden osien välillä. Lapdendal-huivissa tehdään lisäyksiä vain oikealla puolella eli joka kerroksella ei tarvitse muistaa lisätä silmukoita :) Molempiin huivimalleihini sopivat monenlaiset langat. Tämä mustapohjainen lanka on länsi-saksalaista sukkalankaa :) Kirpparilöytöni odotti varastossa käyttöä useamman vuoden, mielestäni se sopii huivin erittäin hyvin.


Haluaisitko testineuloa Lapendal-huivin? Lähetä siinä tapauksessa minulle sähköpostia osoitteeseen: mari.makela@formamma.fi Ohje on jo muutamalla testineulojalla, mutta lisää testaajia kaipaan. Samalla voit osallistua TieteisKAL:iini, koska huivi on saanut nimensä scifi-kirjasta. Sekä Lacelere että Lapendal -ohjeet on tarkoitus julkaista Ravelryssä ensi kesän aikana, mutta mitään tarkkaa aikataulua testineulomiselle ei ole.

Ei kommentteja: