9.10.15
Kaksinkertainen patalappu
Vuosia sitten ihmettelin kirpparilla kaksinkertaista virkattua patalappua, että miten se on oikein tehty. En kuitenkaan viitsinyt ostaa patalappua sen takia, että olisin sen kotona purkanut ja tutkinut. Onneksi myöhemmin törmäsin netissä tälläisen patalapun ohjeeseen: diagonal hotpad. Ensimmäisen version tein ihan ohjeen mukaan ja minun käsialallani siitä tuli onnettoman pieni. Ohjeessa kerrottu 26 aloitussilmukkaa on siis ainakin minulle ihan riittämätön määrä. Välillä olen tehnyt oikein isoja patalappuja tällä tyylillä, mutta viime aikoina laittanut aloitukseen 40-45 silmukkaa, joka on mielestäni aika sopiva. Tämän patalappumallin kanssa olen myös opetellut tekemään aloituksen heti suoraan kiinteillä silmukoilla, jolloin aloituksen ketjusilmukkaketjun voi unohtaa. Elämäni tilkkutäkki -blogissa on kerrottu virkkuun aloittamisesta suoraan kiinteillä silmukoilla ja siellä on linkki youtube-videoon, jonka avulla tätä aloitusta opiskelin.
Ihan ensimmäisen patalapun taisin tehdä yksivärisenä, mutta sen jälkeen olen koittanut käyttää näihin patalappuihin sekalaisia jämälankoja. Tähän malliin on mielestäni helppo käyttää lyhyetkin langanpätkät. Lankojen päät virkkaan kiinteiden silmukoiden sisään, joten pääteltävää ei jää. Toki langanpäät voisi tässä mallissa myös vain jättää nurjalla puolelle, kun jäävät piiloon sinne. Koitan käyttää näihin patalappuihin vain sellaisia lankoja, joissa on ainakin osa villaa, mutta jämälankoja käyttäessä tämä on hankala varmistaa. Koska patalappu on kaksinkertainen, niin kovin paljon ei haittaa, vaikka jossakin raidassa olisi keinokuituinen, lämpöä eristämätön lanka ollut käytössä. Jokusen diagonal hotpadin olen virkannut myös puuvillalangoista.
Viime ajat olen virkannut patalappuja, jotka raidoitan kahdella värillä. Tässä kuvassa on musta ns. pohjaväri ja joka toisella kerroksella on erilaisia oranssin sävyjä. Tämä on menossa Halloween-tapahtuman arpajaisvoitoksi ja siksi valitsin väreiksi mustan ja oranssin :) Tasaraitaista patalappua tehdessäni väri vaihtuu aina kerroksen alussa. Spiraalia virkatessa kerroksen aloitus kiertyy vähitellen eteenpäin ja valmiissa patalapussa tämä kerroksen vaihtumiskohta jää sopivasti patalapun reunaan eikä erotu sieltä häiritsevästi.
Alkuperäisessä ohjeessa patalapun reunat on lopuksi ommeltu yhteen. Itse mieluummin virkkaan reunat piilosilmukoilla yhteen. Yllä olevassa kuvassa näkyy virkattu sauma. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole ripustuslenkkiä, mutta olen sellaisen virkannut kaikkiin tekemiini patalappuihin. Tyyli on vaihdellut. Viime ajat olen tehnyt niin, että virkkaan ensin ketjusilmukkaketjun (noin 20 kjs), jonka pujotan patalapun yhden kulman läpi ja kiinnitän piilosilmukalla renkaaksi. Sitten virkkaan renkaan täyteen kiinteitä silmukoita, yleensä niitä taitaa tulla noin 30 kappaletta kaiken kaikkiaan.
Näiden patalappujen virkkaamiseen tulee himo :) Tykkään muutoinkin käyttää jämälankoja ja näihin patalappuihin saa upotettua ne kerän ihan viimeisetkin sentit. On toki kiva välillä tehdä hillittyä patalappua vain kahdella langalla, mutta eniten tykkään siitä, että kerroksen aikana kuluu useampi langanpätkä. Ja koska epämääräisiä langanpätkiä minulla riittää, niin näihin on aika pitkäksi aikaa materiaalia valmiina :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Those look awesome.
Lähetä kommentti