10.10.15

Pitsiunelmia

Avustusjärjestöt eivät useinkaan ota vastaan ainakaan aikuisten käytettyjä alusvaatteita. Ymmärrän hyvin, että käytetyt alusvaatteet eivät välttämättä tunnu hyvältä idealta sen paremmin niiden käsittelijästä kuin vastaanottajastakaan. Itse kyllä voin ostaa alusvaatteita kirpparilta, mutta en odota, että muiden tarvitsisi käyttäytyä samoin tai ottaa käytettyjä alusvaatteita ilmaiseksikaan vastaan. Tosin olen myös vaatejakelussa auttamassa ollessani hämmästynyt, kuinka ne käytetyt alusvaatteetkin välillä viedään suorastaan käsistä. Mutta siis... erilaisiin keräyksiin olen hankkinut uusia alusvaatteita, jos ei ole erikseen kerrottu, että käytetyt kelpaa. Kesällä olin ostanut taas tyttöjen/naisten alushousuja erääseen keräykseen ja vaikka niitä halvalla sain tarjouksesta, niin mielessä kävi, että enkö osaisi tehdä sellaisia itse. Asia jäi hautumaan, kunnes luin Make bra -alusvaateompelukursseista ja jutussa mainittiin, että firman sivuilla on myös joitakin ilmaisia kaavoja. Sieltä löytyy bralette & stringit -setti sekä hipster-alushousujen kaava. Ajattelin hipster-mallisten alushousujen olevan sopivampi malli tähän avustusompeluun. Loppujen lopuksi tein vain parit alushousut hipster-kaavalla, koska muistin, että minullahan on leveää pitsikuminauhaa, jota voisin käyttää näihin alushousuihin ja sovelsin mallia siihen sopivaksi.

Ensimmäisenä valmistui tälläisiä pöksyjä, joihin käytin leveää pitsikuminauhaa, heti uutena lyhennetyn kesämekon helmaa ja palan tummansinistä trikoota haarakiilaan. Lahkeensuiden sisässä on framilon-joustonauhaa. Harjoittelukappaleiden ompelujälki ei ole kaunein mahdollinen. Oli niin kiire päästä kokeilemaan, etten etsinyt vaaleansinistä/turkoosia ompelulankaakaan, joka olisi näkynyt vähän vähemmän tuossa edessä.


Tein kymmenet alushousut lahjoitukseen ja pyrin käyttämään näihin trikoopaloja, joista ei enää oikein muuta saa ommeltua. Oikean ylänurkan raidallisia pöksyjä tein kahdet, niissä käytin alkuperäistä hipster-alushousujen kaavaa. Totesin, että tykkään ommella enemmän noita pitsiunelmia :) Useimpiin käytössä olleisiin trikootilkkuihin olisi sopinut valkoinen pitsikuminauha ja se kuluikin loppuun näitä tehdessäni. 


Koska kaverini olivat kovin kiinnostuneita alushousu-ompeluksistani, tein heitä varten spesiaalimalliston :) Näihinkin on hyödynnetty kierrätyskangasta eli musta, hieman läpikuultava kangas on lyhennetyn mekon vuorikangasta. Tarjosin näitä Facebookissa kavereilleni hieman erikoiseen hintaan: alushousut sai omakseen tuomalla vaihdossa vähintään yhdet teinipojalle sopivat alushousut. Avustuskohteeseen kun tarvittiin myös poikien alushousuja ja niitä en ajatellut ommella. Vielä on muuten kahdet tälläiset pöksyt S-kokoisena tarjolla, jos kiinnostaa. 

Alushousujen ompelu oli niin hauskaa puuhaa, että voisin tehdä näitä jatkossa lisääkin. Aikaisemmin olen kyllä itselleni tehnyt alushousuja kierrätysmateriaaleista eli vanhoista vaatteistani. Ne ovat sen verran erilaisia, että voisin niistä tehdä ihan oman postauksen :)

9.10.15

Kaksinkertainen patalappu


Vuosia sitten ihmettelin kirpparilla kaksinkertaista virkattua patalappua, että miten se on oikein tehty. En kuitenkaan viitsinyt ostaa patalappua sen takia, että olisin sen kotona purkanut ja tutkinut. Onneksi myöhemmin törmäsin netissä tälläisen patalapun ohjeeseen: diagonal hotpad. Ensimmäisen version tein ihan ohjeen mukaan ja minun käsialallani siitä tuli onnettoman pieni. Ohjeessa kerrottu 26 aloitussilmukkaa on siis ainakin minulle ihan riittämätön määrä. Välillä olen tehnyt oikein isoja patalappuja tällä tyylillä, mutta viime aikoina laittanut aloitukseen 40-45 silmukkaa, joka on mielestäni aika sopiva. Tämän patalappumallin kanssa olen myös opetellut tekemään aloituksen heti suoraan kiinteillä silmukoilla, jolloin aloituksen ketjusilmukkaketjun voi unohtaa. Elämäni tilkkutäkki -blogissa on kerrottu virkkuun aloittamisesta suoraan kiinteillä silmukoilla ja siellä on linkki youtube-videoon, jonka avulla tätä aloitusta opiskelin.


Ihan ensimmäisen patalapun taisin tehdä yksivärisenä, mutta sen jälkeen olen koittanut käyttää näihin patalappuihin sekalaisia jämälankoja. Tähän malliin on mielestäni helppo käyttää lyhyetkin langanpätkät. Lankojen päät virkkaan kiinteiden silmukoiden sisään, joten pääteltävää ei jää. Toki langanpäät voisi tässä mallissa myös vain jättää nurjalla puolelle, kun jäävät piiloon sinne. Koitan käyttää näihin patalappuihin vain sellaisia lankoja, joissa on ainakin osa villaa, mutta jämälankoja käyttäessä tämä on hankala varmistaa. Koska patalappu on kaksinkertainen, niin kovin paljon ei haittaa, vaikka jossakin raidassa olisi keinokuituinen, lämpöä eristämätön lanka ollut käytössä. Jokusen diagonal hotpadin olen virkannut myös puuvillalangoista.


Viime ajat olen virkannut patalappuja, jotka raidoitan kahdella värillä. Tässä kuvassa on musta ns. pohjaväri ja joka toisella kerroksella on erilaisia oranssin sävyjä. Tämä on menossa Halloween-tapahtuman arpajaisvoitoksi ja siksi valitsin väreiksi mustan ja oranssin :) Tasaraitaista patalappua tehdessäni väri vaihtuu aina kerroksen alussa. Spiraalia virkatessa kerroksen aloitus kiertyy vähitellen eteenpäin ja valmiissa patalapussa tämä kerroksen vaihtumiskohta jää sopivasti patalapun reunaan eikä erotu sieltä häiritsevästi.


Alkuperäisessä ohjeessa patalapun reunat on lopuksi ommeltu yhteen. Itse mieluummin virkkaan reunat piilosilmukoilla yhteen. Yllä olevassa kuvassa näkyy virkattu sauma. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole ripustuslenkkiä, mutta olen sellaisen virkannut kaikkiin tekemiini patalappuihin. Tyyli on vaihdellut. Viime ajat olen tehnyt niin, että virkkaan ensin ketjusilmukkaketjun (noin 20 kjs), jonka pujotan patalapun yhden kulman läpi ja kiinnitän piilosilmukalla renkaaksi. Sitten virkkaan renkaan täyteen kiinteitä silmukoita, yleensä niitä taitaa tulla noin 30 kappaletta kaiken kaikkiaan.


Näiden patalappujen virkkaamiseen tulee himo :) Tykkään muutoinkin käyttää jämälankoja ja näihin patalappuihin saa upotettua ne kerän ihan viimeisetkin sentit. On toki kiva välillä tehdä hillittyä patalappua vain kahdella langalla, mutta eniten tykkään siitä, että kerroksen aikana kuluu useampi langanpätkä. Ja koska epämääräisiä langanpätkiä minulla riittää, niin näihin on aika pitkäksi aikaa materiaalia valmiina :)

8.10.15

Syyskuun langat

Syyskuussa vietin lomapätkän Pohjois-Karjalassa ja kun sinne matkaa Turusta useamman tunnin, niin oli hyvää aikaa neuloa :) Neulottua ja virkattua tuli muutoinkin aika paljon syyskuun aikana. Töitä valmistui monta, mutta langankulutus ei silti ihan huippulukemiin yltänyt, koska valmistuneet työt olivat aika pieniä ja kevyitä.


Crofter DK -langasta valmistui ensin kokeiluversio beigesävyisenä. Ostin tätä lankaa kaksi kerää Lankaruudusta, kun ihastuin ikkunassa esillä olleeseen, tästä langasta neulottuun myssyyn. Tämä beige versio menee lahjoitukseen, mutta toimi harjoituskappaleena lapselleni neulomaani myssyä varten. Sillä toinen Crofter-kerä oli sinisävyinen ja sisälsi sen verran lapseni suosikkivärejä, että hän tästä pipon halusi :)


Lapselleni neuloin perinteisemmän mallisen pipon enkä tuollaista "lötköä" kuin beigestä piposta. Tässä on kaksinkertainen reuna, vaikka langan raidoitus sen verran hämää, ettei taitos meinaa kuvassa erottua. Käänne on 2 0 2 n joustinta, muutoin pipo on neulottu 1 o 1 n. Yleensä olen neulonut pipot joko kokonaan 2 o 2 n joustinta tai sitten varsinaisen pipo-osan joustinkäänteen jälkeen sileää, joten tämä oli uusi malli minulle.

Syyskuun aikana valmistui:
pipo Crofter-langasta, beige 40 g
pipo Crofter-langasta, sininen 40 g
2 x pipo Crofter-jämät + muuta 75 g
paksu joustinneulepipo 60 g
ruskeasävyinen myssy jämälangoista 60 g
kesäinen baskeri 60 g
2 x maastovihreät lasten sukat 54 g
2 x siniset lasten sukat 41 g
punaiset lasten sukat 28 g
3 x puna-harmaa jämälankapatalappu 107 g
4 x jämälankapatalappu, eri värejä, 124 g

Lankaa kului syyskuussa yhteensä 699 grammaa. Sitä kuitenkin tuli varastoon yhteensä 385 grammaa. Tulleista grammoista tosin kulutin heti 150 grammaa. Harvinaislaatuista, että ostamani langat pääsevät heti käyttöön :)





7.10.15

Virkattuja tilkkupeittoja

Vauvakassiyhdistys - Vaaka ry on vuosien varrella kerännyt ja toimittanut eteenpäin tuhansia tilkkupeittoja. Tänä vuonna Vaaka ry:n kaikille avoimen käsityökeräyksen teemana on vauvan peitot ja pussilakanat. Tämä innoitti minut kaivelemaan kaapeista tilkkuja, joita olen Vaaka-vuosinani virkannut peittoja varten. En enää ole yhdistyksen jäsen, mutta tilkkuja löytyy vielä kaapista :) Olen virkannut tilkkuihin kaikenlaisia lankoja, kunhan ovat vesipestäviä. Tilkkujen virkkaamisen aloitan keskeltä ja kasvatan tilkkuja reunoja kohti, koska silloin on helpompi säädellä tilkun kokoa. Jos jämälangoissa sattuu olemaan jotain pörröistä tai kimaltavaa, niin sijoitan ne tilkun keskelle. Alla olevissa peitoissa on myös reunasta aloitettuja tilkkuja, ne eivät ole tekemiäni, vaan lahjoituksena tulleita ja muiden tekemiä. Tilkkuja on vielä lisääkin, muttei tarpeeksi yhtä sävyä. Joko pitää tehdä hurjempia yhdistelmiä eri värisistä tilkuista tai sitten virkata tilkkuja lisää :)


Keväällä kokosin tämän vaaleanpunertavan peiton ja sen olen toimittanut jo eteenpäin. 


Kesällä valmistui ensin tämä sinisävyinen peitto. Sen yhdistelemiseen käytin 
mm. parittomasta lapasesta purkamaani lankaa :) 

Viimeisin valmistunut on vihreäsävyinen peitto, jossa onkin enemmän 
muiden virkkaamia tilkkuja. Nuo kaikki tasaraitaiset tilkut ovat lahjoituksena tulleita 
ja majailleet kaapissani useamman vuoden, kunnes pääsivät nyt käyttöön. 


6.10.15

Elokuun langat

Elokuun alku meni lomaillessa ja vaikka useampi käsityö oli mukana, niin hyvin vähän mitään valmistui. Lankaa kyllä ostin reippaasti lisää enkä vielä ole niistä kaikkia edes punninnut :) Joensuun kirpparikierroksella löytyi ensin hedelmäpussillinen lankaa ja sitten paperikassillinen. Jälkimmäisessä oli mm. lankakartioita, joita en ole vielä jaksanut kantaa mökiltä kotiin tai ehkä paremminkin ovat jääneet kyydistä pois sen takia, etteivät ole mahtuneet rinkkaani enää. Mökillä ei ollut vaakaa, jolla olisin kartiot punninnut, mutta punnitsen ne sitten myöhemmin ja lisään jonkin muun kuukauden lankasaldoon.

 Ne elokuun lankaostokset, jotka olen punninnut, painoivat yhteensä 635 grammaa.

Tämän tiskiliinan lanka löytyi kirpparilta ostamastani lankakassista. Lankaa tähän tiskiliinaan meni 30 g, lisäksi tein kahdet pikkuiset sukat jämälangoista = 38 g ja tilkkupeiton yhdistelyyn meni lankaa 50 g. Kulutusta vain 118 grammaa. 

Elokuussa lankavarasto kasvoi siis vähän yli puolella kilolla lankaa, tarkalleen 517 grammaa tuli lisää. Ja tässähän on tosiaan mukana vain ne ostamani langat, jotka olen jo punninnut!

5.10.15

Heinäkuun langat

Heinäkuun kulutetut lankagrammat ovat olleet laskematta, koska en ollut muistanut heti punnita pikkuisia sukkia, jotka neuloin heinäkuussa. Pidin heinäkuussa taas käsitöiden myyntinäyttelyä Nokian kotiseutumuseon aittarakennuksessa ja parin viikon aikana ehti myös neuloa ja virkata lisää tuotteita myyntiin. Heinäkuun aikana en ostanut yhtään lisää lankaa, joten varastoon tuli 488 gramman kokoinen aukko näiden neulomusten ja virkkuiden ansiosta:

kesäbaskeri soijalangasta 62 g
oranssi-musta keittiöpyyhe 78 g
3 x virkattu kaulakoru 9 g
pikkuiset siniset sukat 16 g
vähän isommat siniset sukat 23 g
vaaleanpunaiset sukat 28 g
2 x vaaleanpuna-kirjavat sukat 56 g
2 x sinikirjava-beiget sukat 62 g
2 x vihreäsävyinen kaksinkertainen patalappu 75 g
2 x oranssi-beige-sävyinen kaksinkertainan patalappu 79 g


Näiden kaksinkertaisten patalappujen virkkaamiseen tulee himo :) Erityisen ihanaa on se, että samalla saa epämääräisiä ja hyvinkin pieniä lankajämiä kulutettua. Taidan tehdä näiden patalappujen virkkaamisesta ihan oman postauksen, koska tykkään näiden virkkaamisesta niin paljon.