26.11.10

Kyssäreitä

Tämä käsitöihin liittyvä kysely on ollut useammassa seuraamassani blogissa ja vaikka kukaan ei ole pyytänyt/haastanut minua vastaamaan siihen, niin vastaan silti :)

Mitä on nyt tekeillä tai mitä teit viimeksi?
Ns. aktiivisesti (ikuisuusprojekteja ei lasketa) tekeillä ainakin pipo, lapaset, kolmet sukat, pari huivia ja virkattuja koruja. Viimeksi valmistui tilatut tupsubaskeri ja lötköpipo.

Millaisia muistoja sinulla on lapsuudesta käsitöihin liittyen?
Alle kouluikäisenä tein Barbeille uudet vaatteet monta kertaa vuodessa. Mieleen on jäänyt erityisesti ruskeasta villakankaasta tehty housupuku, jonka ompelin kasaan pinkillä villalangalla :) Ensimmäinen virkkaukseni oli Barbien hame.

Mummu luo silmukoita sukkiin :)

Oletko oppinut joltain sukulaiselta tai tutulta esimerkiksi kutomista ennen koulun käsityön tuntien alkamista?
Siis... kangaspuilla kudotaan ja kutomista en oppinut ennen koulun alkamista. Osasin kyllä ihan opettamatta leikata loimet poikki, kun äiti oli juuri saanut shaaliloimen kangaspuihin... Mummu opetti virkkaamaan ennen koulun alkua ja ilman lupaa ompelin äidin ompelukoneellakin ennen kouluikää. Kaiken oleellisen neulomisesta olen oppinut myöskin mummulta, mutta silloin olin jo koulussa.

Parasta koulun käsityön tunneissa?
Sitten alkoi olla kivaa, kun käsityö oli valinnainen aine eli yläasteella. Ja lukiossa meillä oli aivan loistava käsityönopettaja! Juu, olin lukiossa, jossa sai opiskella käsitöitä :)

Entäs pahinta?
Huonot materiaalit, joita käytettiin varsinkin ala-asteella ja jonkun verran vielä yläasteen alussa. Esimerkiksi villasukat neulottiin jostain muovilangasta. Väritoiveita ei tietenkään voinut esittää, vaan langat arvottiin. Neuloin kirkuvanvihreät sukat, joissa oli harmaita raitoja varressa enkä käyttänyt niitä koskaan. Ala-asteen arvontojen huippuhetkenä on jäänyt mieleen se, että jumppakassin sain ommella lilasta lakanakankaasta, joka oli tarjolla olevista väreistä mieluisin.

Millaiset tuli ensimmäisistä villasukista tai lapasista?
En muista, että olisimme koskaan neuloneet lapasia peruskoulussa. Ja ne äklövihreät sukat oli kai teknisesti ihan hyvät, mutta en tykännyt niistä ollenkaan.

Joskus jotain pientä ommeltua itsellenikin :)

Onko ompelukone ystävä vai vihollinen?
Suhteemme on aika neutraali. Ompelukone on työväline, jota en vapaa-ajallani mielelläni käytä.

Isotöisin juttu, jonka olet koskaan tehnyt?
Ommelluista vanhojenpäiväpuku, neulotuista norjalaisvillapaita ja kudotuista vaatetuskangas, johon värjäsin osan langoista itse. Haaveilen virkatun päiväpeitteen tekemisestä :)

Kamalin/hienoin vaate, jonka olet ommellut?
En ole aikoihin ommellut itselleni mitään... No se vanhojenpäiväpuku oli hieno. Ja tyytyväinen olin, kun sain ommeltua sifongista röyhelöpaidan. Muutamalle exälle olen ommellut hienoja kauluspaitoja :) Kamalin... ehkä ala-asteella ommeltu napapaita musta-neonpinkki-raitaisesta trikoosta.
Ystävälle lahjaksi neulotut tiskirätit ja pullopiilo :)

Mitä itsetehtyä olet antanut joskus lahjaksi?
Enimmäkseen neulottuja, mutta muutaman pyjaman ainakin olen ommellut lahjaksi.

Minkä taidon käsityön saralla haluaisit oppia?
Kinnasneulatekniikka!

Piti ostaa vain yksi kerä ja tämä oli tulos :)

Millainen käsitöihin tai askarteluun liittyvä kauppa saisi sinut riehaantumaan? Mitä käsitöihin liittyvää ostit viimeksi?
Mikä tahansa lankakauppa saa riehaantumaan :) Markettien Novita-osastoilla en käy, mutta kaikki lankakaupat, jotka myyvät muutakin kuin Novitaa, ovat ihania! Lankakaupoissa erityisesti tarjouskorit aiheuttavat riehaantumista. Viimeksi ostin tilaustöihin lankaa, pinkkiä ja turkoosia tilattuihin päähineisiin.

Voisiko käsitöistä tulla sinulle ammatti?
Käsityöt on jo ammatti eli joo :)

Mitä projekteja on nyt suunnitteilla?
Tilattuna ainakin verkkoponcho karvalangasta, pikkulapsen lapaset, pari baskeria, lapaset, lötköpipo ja joulupukin asu. Omalle lapselle pitäisi neuloa lapasia ja joululahjoiksi on suunnitteilla neulomuksia. Joulumyyntiin pitäisi ahkeroida pipoja ja virkattuja koruja.

1 kommentti:

Ellimelli kirjoitti...

Kiva, että jollain muullakin on noita aktiivisesti kesken olevia töitä useampia :-). Mä olen useastikin päättänyt, että keskityn vain kahteen työhön kerrallaan, teen määrätietoisesti ne loppuun ja vasta sitten aloitan uudet. Mutta kun...