6.8.10

Lankaa Liettuasta

Hyvin edulliset lennot houkuttelivat lähtemään Kaunasiin, vaikka en ensi alkuun edes tiennyt, missä moinen kaupunki on :) Etukäteen koitin selvittää myös paikallisten lankakauppojen sijaintia ja siinä tarvittiin niin alkeellista venäjän taitoa kuin Google-kääntäjääkin. Kaikkiin netistä löytämiini lankakauppoihin en ehtinyt ja paikan päällä löysin/näin lisää lankakauppoja. Suunnitelmissa on käydä Kaunasissa uudestaankin, niin paljon kaupunkiin tykästyin.


Zalios avys on osoitteessa: Laisves al. 50 A-2 ja putiikista voi tykätä myös Facebookissa. Google-kääntäjä ehdottaa puodin nimeksi Raaka-lammas :) Tämä oli ensimmäinen lankakauppa, jossa kävin ja koitin vielä siellä hillitä ostosten tekoa. Putiikki on Kaunasin keskustassa kävelykadun varrella, ei ihan kadun varressa, mutta kadulla on kyllä kyltti osoittamassa sisäpihan suuntaan, josta puoti löytyy. Nuorehko naismyyjä puhui englantia ja esitteli erityisesti huopuvaa lankaa, josta he olivat tehneet tossuja ja laukkuja. Paikallisia lankoja en täältä löytänyt, mutta sentään jotain ostin. Kuvassa alarivissä on ensin kaksi kerää sitä huopuvaa lankaa ja joulunpunainen kerä on merinoa, jossa on ohut keinokuitusäie mukana. Huopuvaa merinolankaa (lisään nimen ja valmistajan myöhemmin) on kerässä 50 g eli 50 m ja se maksoi 9,90 litiä eli kolmisen euroa kerältä. Joulunpunaista lankaa taasen on 50 gramman kerässä 120 metriä ja kerä sitä maksoi 12,90 litiä. Lankojen lisäksi Zalios avys myi joitakin valmiita neuleita, nappeja, kortteja ja koriste-esineitä.

Lino Namai sijaitsee myös kävelykadulla, tarkemmin osoitteessa Laisves al. 88 ja myy kaikkea pellavaista. Pellavakankaat olivat noin 12-20 litiä metriltä, ohutta pellavalankaa oli kartioilla, mutta niiden hintoja en muista. Enimmäkseen liike kuitenkin myy valmiita tuotteita, pellavaiset huivit ja kassit olivat mielestäni edullisia.

Geros Akys -lankakauppoja on Kaunasin lisäksi Vilnassa ja Panevézys-nimisellä paikkakunnalla. Kaunasin putiikki sijaitsee vanhassa kaupungissa osoitteessa Palangas gatve 22, mutta näyteikkuna on myös pääkadun varrella osoitteessa Vilniaus gatve 44 ja siitä kulman takaa pääsee sisälle liikkeeseen. Tämä puoti oli valitettavasti kiinni, vaikka sen piti olla lauantaisin auki.

Ruta Zalioji, Vilniaus gatve 30 eli vanhassa kaupungissa tämäkin. Wikitravel sanoo putiikista näin: "Kansanasuistaan tunnettu liike, jossa myös tarjolla koruja sekä keramiikkaa. Pukujen tekijä omistaa liikkeen." Mainittujen lisäksi siellä oli helmiä ja muitakin korutarvikkeita, joitakin kirjoja, huovutusvillaa ja korillinen villalankaa. Yllä olevan kuvan ylin vyyhti on täältä, 400 grammaa villalankaa maksoi 40 litiä eli noin 12 euroa. Tarjolla oli myös joitakin värillisiä vyyhtejä. Varsin viehättävä liike, kannattaa käydä!

Siulu krautuvele sijaitsee sekin vanhassa kaupungissa ja osoitteessa Vilniaus gatve 15. Vastapäätä on Avilys-ravintola, jonka terassille voi jättää ne seuralaiset, jotka eivät ole langoista kiinnostuneita :) Meinasin mennä tämän liikkeen ohi, koska ikkunassa näkyi enimmäkseen valmiita neuleita, mutta onneksi seuralaiseni huomasi lankakerät ja yllytti menemään sisään liikkeeseen. Kuvassa oleva nainen on ilmeisesti liikkeen omistaja ja hänen kanssa keskustelu sujui englanniksi. Myynnissä on Dropsin lankoja, mutta paljon muutakin. Ostin täältä ylimmän kuvan keskirivin langat eli venäläistä villalankaa 50 gramman kerillä ja kahdet bambupyörät. Ostokset maksoivat reilut 8 euroa ja Visa Electron kelpasi maksuvälineenä. Puikot tekivät tuosta summasta lähes puolet, joten villalanka oli halpaa.

Centrinis Knygynas osoitteessa Laisves al. 81 ei ole lankakauppa, vaan kirjakauppa, mutta ansaitsee tulla mainituksi, koska täältä löytyi muutama hyvä käsityökirja. Suurin osa kässäkirjoista on tuttuja käännöskirjoja, mutta sekä paikallisista lapasista että villasukista löytyi ohuehkot, mutta paljon asiaa sisältävät kirjat. Samoin joitakin paikallisia käsityölehtiä oli myynnissä venäläisten ja tuttujen kansainvälisten lehtien lisäksi.

Lankakauppoja, joihin en ehtinyt ovat Lana Lecta osoitteessa Tilzes gatve 41, Vilijambolen kaupunginosassa ja Casa Lana osoitteessa Algirdo gatve 2. Jälkimmäinen sijaitsee lähellä HyperMaxima-ostoskeskusta, jonka lähellä näytti olevan toinenkin lankakauppa. Huristimme bussilla ohi matkalla lentokentälle ja kortteli tai pari HyperMaximan jälkeen oli samalla puolen katua puoti, jonka kyltissä luki "mezgimo siūlai", joka tietääkseni tarkoittaa neulelankoja :)

EDIT 16.10.2010 Reissun muusta annista on nyt vihdoinkin juttua toisaalla.

1 kommentti:

Piiku kirjoitti...

Blogissani on sinulle tunnustus!