18.8.08

Kasvivärjäystä piiiiitkästä aikaa

Viimeksi olen kasvivärjännyt muistaakseni ennen lapsen syntymää ja kun tuo poitsu on jo viisi vuotta, niin edelliset värjäykset olen tehnyt noin kuusi vuotta sitten. Mutta sipulinkuoria keräsin värjäämistä varten jopa niin innokkaasti, että olen niitä kahdessa muutossa kuljettanut mukana :) NYT ne kahteen kertaan muuttaneet sipulinkuoret pääsivät vihdoin käyttöön.
Inspiraation iskiessä en ehtinyt lähteä alunaa ostamaan, vaan kokeilin raparperilla puretusta. Keräsin ämpärin täyteen raparperin lehtiä ja jonkun verran varttakin. Sitten kaadoin kiehuvaa vettä päälle ja annoin seistä, kunnes vesi viileni. Siivilöin lehdet ja varret pois ja siirsin raparperiveden kattilaan ja sekaan kastellut/pestyt langat. Kuumensin suurin piirtein kiehuvaksi. Valkoinen Nalle-lanka otti vähän vihertävää väriä itseensä raparperipuretuksesta.
Sipulinkuoria keitin ensin vähässä vedessä, sitten siivilöin kuoret pois ja lisäsin vettä. Langat liemeen ja kuumensin taas suurin piirtein kiehuvaksi, mutta hyvin hitaasti. Nostelin langat pois ja jälkiliemeen lykkäsin vielä valkoisen hahtuvakiekon värjääntymään. Hahtuvakiekon vain kastelin ennen väriliemeen laittoa ja se lillui liemessä varmaan melkein vuorokauden. Hahtuvasta en ole vielä ottanut kuvaa, mutta tässä muut värjäilyt:
Vasemmalla beige Wool, josta tein pieniä vyyhtejä ja vedin vyyhdit keskeltä solmuun. Seuraavana valkoinen Nalle, jonka vyyhdin sidoin langoilla neljästä kohtaa. Sitten jotain tunnistamatonta valkoista villalankaa, johon myös tein solmun keskelle vyyhtiä. Oikealla vironvillaa, jota en solminut mitenkään. Värit ovat aika lähellä totuutta. Oikeastaan eniten pidän noista vasemmalla olevista ruskean sävyistä. Raparperipuretus varmaan vaikutti ettei esim. vironvilla värjäytynyt kovin kirkkaan keltaiseksi. Ennen olen mielestäni saanut kirkkaampaa keltaista sipulinkuorista, kun olen purettanut alunalla.

Ei kommentteja: