31.8.10

Variation on a frill

KIP-päivänä aloitin yhden Kesäyön Hullutus -työn, joka piti saada valmiiksi hieman alle kuukaudessa. KIPpailin Nokialla Lankaruudussa ja hyvissä ajoin ennen julkineulontapäivää kävin katselemassa siellä lankoja ja etsimässä mekkooni sopivaa väriä. Kaksi lankaa pääsi loppusuoralle ja kun kotona asiaa pohdin, niin päätin, että kyllä kesähuivi pitää neuloa puuvillasta. Langaksi valikoitui Almina kauniin ruskeana. Sopivaa ohjetta suorakaiteen malliseen huiviin etsiskelin Ravelrystä ja päädyin muutamia vuosia sitten Knittyssä julkaistuun ohjeeseen: Variation on a frill.

Sen verran muokkasin ohjetta, että saumakohta tuli keskelle huivia. Ohjeessa saumakohta tulee toisen frillan ja varsinaisen huiviosuuden väliin. Innolla aloitin huivia ja KIP-päivän kuluessa pääsin jo pudottelemaan frillan silmukoita. Muutaman päivän päästä iski epäilys, että onko puuvillahuivi sittenkään sopiva tarkoitukseensa. Jos vaikka on kylmää ja sateista tuttavapariskunnan hääpäivänä, niin harva puuvillahuivi hiattoman mekon päällä ei mitään lämmitä. Varmuuden vuoksi aloitin akryyli-villa-sekoitteesta toista huivia... Kesäkuu meni ja helteet alkoivat. Kun juhlapäivään oli enää muutama vuorokausi, minulla oli kaksi keskeneräistä huivia. Sääkarttojen tutkimisen jälkeen päätin tehdä puuvillahuivin äkkiä valmiiksi ja ehdin silittää sitä vielä häitä edeltävänä päivänä. Lopulta juhlapäivä oli niin lämmin, että huivi oli hartioilla vain juuri sen aikaa, kun olimme kirkossa.


Huivi on "ihankiva", muttei sen enempää. Puuvillalangasta huivin neulomista oli kiva kokeilla, mutten siihen erityisemmin ihastunut. Ohje on selkeä ja lopputuloksesta tykkään, vaikka välillä oli vähän puuduttavaa neuloa suoraa huiviosuutta. Lankaa tähän meni 148 g. Olin varannut ohjeen mukaiset 200 g ja vielä yhden kerän sitä varten, että virkkaisin huiviin sopivan käsilaukun. Nooh, käsilaukun ompelin, kun ei virkkaamiselle jäänyt aikaa :) Sata grammaa ruskeaa puuvillalankaa jää siis odottelemaan ensi kesää, jos silloin keksisin siitä jotakin.

6.8.10

Lankaa Liettuasta

Hyvin edulliset lennot houkuttelivat lähtemään Kaunasiin, vaikka en ensi alkuun edes tiennyt, missä moinen kaupunki on :) Etukäteen koitin selvittää myös paikallisten lankakauppojen sijaintia ja siinä tarvittiin niin alkeellista venäjän taitoa kuin Google-kääntäjääkin. Kaikkiin netistä löytämiini lankakauppoihin en ehtinyt ja paikan päällä löysin/näin lisää lankakauppoja. Suunnitelmissa on käydä Kaunasissa uudestaankin, niin paljon kaupunkiin tykästyin.


Zalios avys on osoitteessa: Laisves al. 50 A-2 ja putiikista voi tykätä myös Facebookissa. Google-kääntäjä ehdottaa puodin nimeksi Raaka-lammas :) Tämä oli ensimmäinen lankakauppa, jossa kävin ja koitin vielä siellä hillitä ostosten tekoa. Putiikki on Kaunasin keskustassa kävelykadun varrella, ei ihan kadun varressa, mutta kadulla on kyllä kyltti osoittamassa sisäpihan suuntaan, josta puoti löytyy. Nuorehko naismyyjä puhui englantia ja esitteli erityisesti huopuvaa lankaa, josta he olivat tehneet tossuja ja laukkuja. Paikallisia lankoja en täältä löytänyt, mutta sentään jotain ostin. Kuvassa alarivissä on ensin kaksi kerää sitä huopuvaa lankaa ja joulunpunainen kerä on merinoa, jossa on ohut keinokuitusäie mukana. Huopuvaa merinolankaa (lisään nimen ja valmistajan myöhemmin) on kerässä 50 g eli 50 m ja se maksoi 9,90 litiä eli kolmisen euroa kerältä. Joulunpunaista lankaa taasen on 50 gramman kerässä 120 metriä ja kerä sitä maksoi 12,90 litiä. Lankojen lisäksi Zalios avys myi joitakin valmiita neuleita, nappeja, kortteja ja koriste-esineitä.

Lino Namai sijaitsee myös kävelykadulla, tarkemmin osoitteessa Laisves al. 88 ja myy kaikkea pellavaista. Pellavakankaat olivat noin 12-20 litiä metriltä, ohutta pellavalankaa oli kartioilla, mutta niiden hintoja en muista. Enimmäkseen liike kuitenkin myy valmiita tuotteita, pellavaiset huivit ja kassit olivat mielestäni edullisia.

Geros Akys -lankakauppoja on Kaunasin lisäksi Vilnassa ja Panevézys-nimisellä paikkakunnalla. Kaunasin putiikki sijaitsee vanhassa kaupungissa osoitteessa Palangas gatve 22, mutta näyteikkuna on myös pääkadun varrella osoitteessa Vilniaus gatve 44 ja siitä kulman takaa pääsee sisälle liikkeeseen. Tämä puoti oli valitettavasti kiinni, vaikka sen piti olla lauantaisin auki.

Ruta Zalioji, Vilniaus gatve 30 eli vanhassa kaupungissa tämäkin. Wikitravel sanoo putiikista näin: "Kansanasuistaan tunnettu liike, jossa myös tarjolla koruja sekä keramiikkaa. Pukujen tekijä omistaa liikkeen." Mainittujen lisäksi siellä oli helmiä ja muitakin korutarvikkeita, joitakin kirjoja, huovutusvillaa ja korillinen villalankaa. Yllä olevan kuvan ylin vyyhti on täältä, 400 grammaa villalankaa maksoi 40 litiä eli noin 12 euroa. Tarjolla oli myös joitakin värillisiä vyyhtejä. Varsin viehättävä liike, kannattaa käydä!

Siulu krautuvele sijaitsee sekin vanhassa kaupungissa ja osoitteessa Vilniaus gatve 15. Vastapäätä on Avilys-ravintola, jonka terassille voi jättää ne seuralaiset, jotka eivät ole langoista kiinnostuneita :) Meinasin mennä tämän liikkeen ohi, koska ikkunassa näkyi enimmäkseen valmiita neuleita, mutta onneksi seuralaiseni huomasi lankakerät ja yllytti menemään sisään liikkeeseen. Kuvassa oleva nainen on ilmeisesti liikkeen omistaja ja hänen kanssa keskustelu sujui englanniksi. Myynnissä on Dropsin lankoja, mutta paljon muutakin. Ostin täältä ylimmän kuvan keskirivin langat eli venäläistä villalankaa 50 gramman kerillä ja kahdet bambupyörät. Ostokset maksoivat reilut 8 euroa ja Visa Electron kelpasi maksuvälineenä. Puikot tekivät tuosta summasta lähes puolet, joten villalanka oli halpaa.

Centrinis Knygynas osoitteessa Laisves al. 81 ei ole lankakauppa, vaan kirjakauppa, mutta ansaitsee tulla mainituksi, koska täältä löytyi muutama hyvä käsityökirja. Suurin osa kässäkirjoista on tuttuja käännöskirjoja, mutta sekä paikallisista lapasista että villasukista löytyi ohuehkot, mutta paljon asiaa sisältävät kirjat. Samoin joitakin paikallisia käsityölehtiä oli myynnissä venäläisten ja tuttujen kansainvälisten lehtien lisäksi.

Lankakauppoja, joihin en ehtinyt ovat Lana Lecta osoitteessa Tilzes gatve 41, Vilijambolen kaupunginosassa ja Casa Lana osoitteessa Algirdo gatve 2. Jälkimmäinen sijaitsee lähellä HyperMaxima-ostoskeskusta, jonka lähellä näytti olevan toinenkin lankakauppa. Huristimme bussilla ohi matkalla lentokentälle ja kortteli tai pari HyperMaximan jälkeen oli samalla puolen katua puoti, jonka kyltissä luki "mezgimo siūlai", joka tietääkseni tarkoittaa neulelankoja :)

EDIT 16.10.2010 Reissun muusta annista on nyt vihdoinkin juttua toisaalla.

Heinäkuun langat ja KYHäilyt

KesäYön Hullutuksessa eli KYHäilyssä sain 26 aloitetusta työstä 21 valmiiksi. Heinäkuun viimeisiin päiviin sijoittunut matka on suurin syyllinen siihen, etten saanut kaikki KYH-töitä valmiiksi. Kun piti pakata kevyesti ja pienesti, niin käsitöistä oli karsittava. Se onkin sitten ihan eri juttu, että ostin paikan päältä vajaan kilon lankaa ja pari puikot :) Kesken jäi yhdet sukat, kolme tiskirättiä ja yksi pipo. Kaikki heinäkuun aikana valmistuneet työt ovat KYHäilyyn kuuluvia. Se ensimmäinen KYH-työhän valmistui jo kesäkuun puolella, joten alla olevassa listassa 20 KYH-työtä:

Variation of a frill-huivi 146 g
mustikkapitsihuivi 114 g
spiraalihuivi 165 g
"vessapaperihuivi" 50 g
2 x kaksinkertainen patalappu 93 g
aniliini-harmaa kaksinkertainen patalappu 40 g
kohopylväspatalappu, lime 39 g
kohopylväspatalappu, v.sin 27 g
kohopylväspatalappu, ruskea 42 g
kohopylväspatalappu, t.vihr 34 g
jämälankapatalappu, t.pun 40 g
jämälankapatalappu, kellanvihreä 40 g
jämälankapatalappu, beige 32 g
jämälankapatalappu, oranssi 33 g
Hug-pipo 43 g
musta akryylipipo 35 g
3 x neulegraffiti 45 g

Lankaa kului kaiken kaikkiaan siis 1018 grammaa. Mutta tulihan sitä vastaavasta varastoonkin 1435 grammaa... Pitäähän sitä kesälomareissuilta ostaa lankaa itselleen tuliaiseksi :)