17.1.22

Vuoden 2021 käsityötilastot - ja suunnitelmia

Olen yli kymmenen vuotta kirjoittanut ylös varastooni tulleet ja sieltä lähteneet lankagrammat. Samalla on tullut laitettua muistiin langasta tehdyt käsityöt. Viime vuosina olen asettanut itselleni myös tavoitteita käsitöihin liittyen ja seuraillut niitä kuukausittain. Välillä, kun tuntuu ettei saa mitään aikaiseksi, niin on hyvä vilkaista käsityöseurantojaan ja todeta, että jotain kuitenkin olen tehnyt. Samalla kaikenlaiset tavoitteet auttavat niinä hetkinä, kun ei oikein tiedä, että mitä seuraavaksi neuloisi tai virkkaisi. Silloin voi katsella tavoitteitaan ja suunnitelmiaan, että mikä niistä olisi siihen hetkeen sopiva. Harvemmin kyllä joudun varsinaisesti miettimään, että mitä neuloisin tai virkkaisin seuraavaksi, vaan vaihtoehtoja on liikaakin :) Valinnan vaikeuteenkin kuitenkin auttaa nuo tavoitteet, koska puikoilla tai koukulle todennäköisemmin hyppää sitten sellainen käsityö, jonka olen kirjoittanut ylös tai jolle on jokin tavoite. 

Olen tehnyt bujoon erilaisia seurantasivuja käsitöille ja vuoden vaihtuessa laskeskelin niiden perusteella, mitä tulikaan tehtyä vuonna 2021. Käytin lankaa neuleisiin ja virkkauksiin 7375 grammaa. Sen lisäksi myin ja lahjoitin lankaa, mutta lankaa myös tuli varastoon reippaasti. Niin reippaasti, että lankavarastoni kasvoi viime vuoden aikana 1815 grammalla. Olin lähes koko vuoden langanostolakossa, mutta sain paljon lankoja neulekavereilta ja myös äidiltäni. Vaikka tavoitteenani on jo monta vuotta ollut lankavaraston pienentäminen, niin ei harmita ollenkaan, että varasto viime vuonna kasvoi. Uudet langat aina innostavat käyttämään niitä heti ja samalla saattaa joku vanha varastolankakin päästä käyttöön. Hassu juttu muuten, että langan kulutukseni ja lankavaraston kasvu ovat kaksi viime vuotta olleet lähes samoissa lukemissa. Vuonna 2020 käytin lankaa 7475 grammaa eli vain sata grammaa enemmän kuin tänä vuonna ja lankavarastoni kasvoi silloin 1810 grammalla eli vain viisi grammaa vähemmän kuin tänä vuonna!

Vuoden 2021 ensimmäiset lahjoitukseen neulomani villasukat olivat vihreä-harmaat. 
Nämä menivät joululahjaksi Vauvakassiyhdistys - Vaaka ry:n kautta jollekin tarvitsevalle. 

Joka kuukaudelle on neljä käsityötavoitetta: käyttää 1 kg lankaa, neuloa aikuisten ja lasten sukat myyntiin ja neuloa sukat lahjoitukseen. Viime vuonna en yhtenäkään kuukautena käyttänyt kiloa lankaa. Lähimmäksi pääsin lokakuussa, jolloin käytin 830 grammaa lankaa. Aikuisten sukkia neuloin myyntiin 13 paria eli siinä pääsin tavoitteeseen ja ylikin. Samoin sukkia lahjoitukseen neuloin 12 paria ja pääsin tavoitteeseeni. Sen sijaan lasten sukkia neuloin myyntiin vain 8 paria. Luulisi, että lasten sukkia olisi niin paljon nopeampi neuloa, että niitä tulisi tehtyä, mutta en saanut tavoitetta kirittyä kiinni, vaikka tiesin olevani siitä jäljessä. Syy näille sukkien neulomisen kuukausitavoitteille on se, että aikaisemmin havahduin aina vasta loppuvuodesta sukkia neulomaan ja aika ei millään riittänyt sille määrälle, mitä olisin halunnut tehdä. Villasukkia myyn kyllä tasaisesti ympäri vuoden eli senkin vuoksi niitä on hyvä tehdä koko ajan myyntiin. 

Vuoden 2021 ensimmäinen lahjoituspäähine oli Anker's Hat -mallilla tehty sytomyssy. 
Valitettavasti en muista enää lankaa, mutta se oli jokin ihanan pehmeä ja ylellisen oloinen lanka,
joka oli lahjoitettu sytoneuleita varten. 

Minulla on yksi viikkotavoite käsitöihin liittyen. Tavoitteena on joka viikko neuloa jokin päähine lahjoitukseen. Tämän keksin sellaisena vuotena, kun lähes joka viikko neuloin lahjoituspäähineen. Viime vuonna jäin kauas tavoitteesta, sillä päähineitä valmistui vain 10 kappaletta, 8 sytomyssyä ja 2 muuta. Tänä vuonna taidan laittaa päähineiden neulomiselle toisenkin haasteen, joka on kopioitu aika suoraan käsityöystävältäni ManteliMinniltä (blogi, Youtube, Facebook). Hän oli päättänyt neuloa vauva/keskospäähineen jokaista suosikkijääkiekkojoukkueensa saamaa pistettä kohden. Halusin heti kopioida idean ja ajattelin neuloa lahjoituspäähineen jokaista suosikkijalkapallojoukkueeni saamaa pistettä kohden. Onneksi jalkapallossa nuo pistemäärät jäävät vähän pienemmiksi kuin jääkiekossa :) 

Muistaakseni kutookutoo-blogin innoittamana olen asettanut myös yhden päiväkohtaisen käsityötavoitteen: joka päivä pitää kuluttaa yksi lankakerä loppuun. Viime vuonna tämä onnistui hyvin puolet vuodesta eli kuutena kuukautena käytin lankakerän loppuun joka päivä. Tosin joinakin kuukausina käytin lankokeriä loppuun enemmän kuin siinä kuukaudessa oli päiviä ja näillä "ylimääräisillä" sitten täytin järjestyksessä vajaaksi jääneitä kuukausia vuoden alusta alkaen. Kaiken kaikkiaan käytin vuoden aikana loppuun 267 lankakerää. Osa on tietysti hyvinkin pieniä jämäkeriä, mutta kaikki lasketaan :) Viime vuodet olen laskenut jokaisen pienenkin varastoon tulleen lankanyttyrän erikseen, joten lasken ne erikseen myös käyttäessäni ne loppuun. Jos langan saa kieputettua kerälle, niin se on kerä :D 

Osittain tavoitteiden kanssa päällekkäin menee käsityöbingoni, jossa oli ruksittavina kohtina muun muassa "12 paria lasten sukkia myyntiin" ja "12 sytomyssyä". Viime vuonna käsityöbingooni ei tullut yhtäkään bingoa, ei ollut edes kovin lähellä. Silti tein käsityöbingon taas tällekin vuodelle ja jopa aika monta samaa kohtaa on kuin viime vuonna. 

Vuoden 2022 käsityöbingosta on jo aloitettu joulusukat itselle sekä huivi itselle. 

Bujoon kirjattujen käsityötavoitteiden lisäksi on vielä muutama sellainen, jota en ole kirjannut mihinkään. Kuvasin viime vuonna podcast-jaksoja keskimäärin parin viikon välein ja samaa tahtia aion jatkaa tänä vuonna. Viime vuonna varsinaisia jaksoja tuli 25, mutta kesällä kuvasin lomavlogia ja joulukuussa jouluvlogia. Lisäksi tein spesiaalijakson väreistä ja värianalyyseistä ja neulepodcastaajien joulukalenteriin yhden videoluukun. Tämän vuoden alussa aktivoin myös tämän blogini. Postaustahdille en ole asettanut tavoitteita, mutta keskimäärin postaus viikossa olisi tosi hyvä saavutus. Tyytyväinen olen kyllä pariinkin postaukseen kuukaudessa. 


Ei kommentteja: