4.1.17

Viime vuoden tilastointia

Rakastan jämälankoja ja niitä sain tänä vuonna sekä vanhoilta tutuilta että uusilta tuttavuuksilta, 
kuvassa Lankatarhan Tiinalta syksyllä saamiani ihania nyttyröitä. 

Sain juuri äsken laskettua viime vuoden lankantilastoni ja pyysin sitten miestäni arvaamaan, että paljonko olen vuoden aikana lankaa kuluttanut kiloissa. Hänen arvaus oli 20 kiloa. Olisinpa kuluttanutkin niin paljon, silloin kulutus olis ylittänyt varastoon tulleet langat. Mutta kulutin lähes puolet vähemmän kuin mies arvasi - hänen mielestään arvauksensa oli kuitenkin ihan lähellä, kymmenen kiloa sinne tai tänne :)

Kulutin virkkaamalla tai neulomalla 11,142 kiloa lankaa. Kuukausittainen keskikulutus oli siis noin 928 grammaa. Hieman harmittaa, etten saanut keskikulutusta kiloon kuukaudessa. Lisäksi lahjoitin tai myin 1,3 kiloa lankaa, joten varastosta poistui tavalla tai toisella yhteensä 12,442 kiloa lankaa. Tämä olisi vallan mainio tulos, ellen olisi kasvattanut lankavarastoani runsaalla kädellä. Varastoon tuli uutta lankaa kaiken kaikkiaan 16,670 kiloa! Ihan valtavasti en ole lankaa ostanut (paitsi ehkä kesällä vähän innostuin...) vaan sain paljon lankaa vuoden aikana niin sukulaisilta, kavereilta kuin arvontavoittoina. Lankatilastojani kirjoittaessani huomasin, että alkuvuodesta olen hillinnyt langan hamstraamista, ehkä edellisen vuoden tilastojen pelästyttämänä ja ollut jonkun kuukauden kokonaan ilman uutta lankaa, sitten on taas mopo karannut käsistä. Puolet viime vuoden kuukausista on ollut sellaisia, että lankaa on tullut kaksi kiloa tai enemmän varastoon. yhtenä kuukautena ei tullut yhtään uutta lankaa ja loput viisi kuukautta ovat sellaisia, että lankaa tuli alle kilo varastoon. Melkoisen vaihtelevaa siis tämä hamstraamiseni :)

Mihin sitten käytin lankaa? Eniten valmistui erilaisia päähineitä. Jos päähineeksi lasketaan myös neljä neulomaani huivihattua, niin päästään summaan 85 kappaletta. Seuraavaksi eniten tein virkattuja patalappuja, niitä valmistui 33 kappaletta. Erilaisia kaulan lämmikkeitä tein 25 kappaletta, joista 9 on tuubi/kaulahuiveja ja loput isompia hartiahuiveja. Vuoden ensimmäiset villasukat sain tehtyä vasta huhtikuussa, koska yhdet tammikuussa tehdyt menivät heti purkuun ja kaiken kaikkiaan villasukkia neuloin 17 paria. Kädenlämmikkeitä valmistui 5 lapaset ja yhdet sormikkaat, jälkimmäisiä en ollut koskaan aikaisemmin neulonut. Pitkästä aikaa tein jonkin vaatteen eli neuloin tilauksesta liivin ja myös yhdet säärystimet valmistui. Loput valmistuneet työt ovat muuta kuin päälle puettavia ja kaikki virkattuja: 7 peittotilkkua, 3 verkkokassia, 13 kestovanulappua ja 4 perhoskoristetta vauvanpeittoihin. Yksittäisiä töitä valmistui siis yhteensä 195 kappaletta. Jossain kohtaa vuotta tavoitteenani oli saada jotain valmiiksi joka päivä ja silloin kelpuutin yhden sukan tai lapasen riittäväksi päiväsaldoksi. Jonkin aikaa tämä toimikin, mutta koko vuoden saldo tällä laskutavalla on kuitenkin vain 219.

Olen kyllä tyytyväinen siihen, paljonko lankaa kulutin, mutta langan hamstraamiseeni en ole ollenkaan tyytyväinen. Lankavarasto kasvoi yli neljällä kilolla ja se ei ole hyvä asia. Joko pitää nostaa langan kulutusta tai laskea sen hamstraamista ja jälkimmäinen on helpommin tehtävä juttu. Sulattelen vähän aikaa näitä viime vuoden määriä ja palaan sitten kertomaan uusista suunnitelmista :)

2 kommenttia:

mummo kirjoitti...

Olet kyllä ollut ahkerana. Itse yritän nyt ostaa lankaa vain jo tiedossa olevaan työhön, en varastoon. Hieno ajatus mutten kuitenkaan usko sen onnistuvan ;)

Kutookutoo kirjoitti...

Olet tehnyt vuoden mittaan paljon käsitöitä ja kyllähän silloin jonkun verran lankavarastoakin tarvitaan ;).
Minäkin yritän pienennellä omaa varastoani. Oma kompastukivi on lanka-alet, ja kun niissä tulee ostettua lankaa niin, että niistä saisi tarvittaessa "jotain suurempaa". Eipä pahemmin ole tullut tehtyä niitä suuria juttuja, lähinnä sukkia vaan D.