8.1.17

Alkaneen vuoden käsityösuunnitelmia

http://www.lifehack.org/articles/featured/back-to-basics-your-task-list.html

Tykkään kirjoittaa listoja tehtävistä asioista ja sitten ruksia tehtyjä listalta. Käsitöitä en kuitenkaan halua ihan samalla lailla suunnitella. Toisilla on listauksia langoista ja käsityömalleista, joita haluavat tehdä, mutta minä etsin malleja ja sopivia lankoja yleensä sitä mukaan, kun ideoita tulee. Tai sitten innostun jostain eteen osuneesta langasta tai mallista ja se pitää aloittaa heti. Suunnitelmia ja tavoitteita en ole yleensä käsitöilleni asettanut vuoden alkaessa, mutta nyt halusin suunnitella niitäkin tarkemmin. Osittain siksi, ettei tulisi hetkiä, etten tiedä, minkä käsityön aloittaisin ja toisaalta sen vuoksi, että ne käsityöt, joita joka tapauksessa teen, jakaantuisivat tasaisemmin pitkin vuotta. Viime vuonna kun tein suurimman osan vuotta mitä huvitti (eikä vuoden alussa huvittanut mikään) ja sitten ennen joulua oli iso kasa ns. pakollisia käsitöitä tehtävänä, joista meinasi tulla stressi. Alla oleviin suunnitelmiin en kuitenkaan suhtaudu mitenkään vakavasti, tarkatkin suunnitelmat ovat vain tavoitteita ja voin venyttää tavoitteitani tarpeen mukaan :)

http://www.softwire.com/blog/2015/03/23/the-best-way-to-manage-your-task-list/

* Kuluta joka kuukausi kilo lankaa
Viime vuonna keskimääräinen kuukausikulutus jäi vähän reiluun 900 grammaan ja se pikkaisen harmitti, koska kilon kuukausikulutus oli niin lähellä. Jos kuukauden kulutus näyttää jäävän kovin pieneksi, niin neulon sitten äkkiä muutaman pipon paksusta langasta, jotta kulutus nousee :) Viime vuonna kuukausittainen kulutus oli kaikkea reilun 300 gramman ja hitusen vajaan kahden kilon välillä, joten vaihtelua oli paljon. Ehkä haluaisin myös kuluttaa lankaa vähän tasaisemmin pitkin vuotta ja tällä tavoitteella se ehkä onnistuu.
* Neulo yksi lahjoitusneule joka kuukausi ja se ei saa olla pipo
Viime vuonna neuloin loppuvuodesta pipoja ja vähän muitakin lahjoitusneuleita siihen tahtiin ettei kaikille pipoille ollut lopulta paikkaa ja tarvetta olisi ollut muille kuin pipoille. Tiedän jo nyt, että ensi jouluna kerätään taas paketteja niin vauvoille kuin vaareilla ja villasukat ovat erityisen toivottuja niissä, mutta myös lapaset ja mummoille hartiahuivit. Teen siis joka kuukausi jonkin sellaisen neuleen, joka sopii lahjoitettavaksi joulupakettiin: hartiahuivi, poncho, kämmekkäät, säärystimet, ehkä jopa ne villasukat tai lapaset
* Neulo joka kuukausi yhdet aikuisten ja yhdet lasten villasukat myyntiin
Hämmästyin, että neuloin viime vuonna vain 17 paria villasukkia, vaikka tuntui, että neulon villasukkia koko ajan. Yksi käsityötuttuni kyllä keksi syynkin tähän: neulon kantapäät sukkiin, joita äitini neuloo muutoin ja siksi tuntuu, että villasukkia on aina työn alla, koska niitä kantapäitä odottavia sukkia on aina, kun menen vanhempieni luo. Ennen joulua on joka vuosi kiire neuloa villasukkia myyntiin, joten nyt koitan jakaa tämän edes vähän paremmin pitkin vuotta. Tätä kuukausittaista villasukkakiintiötä annan itseni kiertää kyllä: jos neulon tilauksesta sukat jollekin, niin se lasketaan myyntisukiksi. Lasten sukkia on kaikki alle 35/36 kokoiset ja varmaan vuoden mittaan pitää neuloa aika paljon aika pieniä sukkia, koska tällä hetkellä myyntivalikoimasta puuttuu sellaisia vähän reilu 20-kokoisia sukkia. Ei pitäisi siis olla ollenkaan mahdoton tämän kohdan suorittaminen.
* Aloita Temperature Blanket ja virkkaa joka päivä kerros
Lämpötilapeittoja on erilaisia, mutta periaatteena on, että vuoden jokaisena päivänä virkataan tietty määrä kerroksia juuri sen päivän lämpötilan mukaan. Jotkut ahkerat virkkaavat vuorokauden lämpötilat tunti tunnilta. Päivä voi olla myös jotain muuta kuin yksi virkattu kerros, vaikkapa pieni neliö. Ennen aloittamista määritellään, mikä väri kuvaa mitäkin lämpötilaa. Monet tekevät lämpötilapeitoista iloisen värikkäitä. Aion tehdä peiton lapseni ensimmäisen vuoden lämpötilojen mukaan, aloitan hänen syntymästään ja siitä sitten vuosi eteenpäin. Tavoitteena on tehdä peitto, joka sopisi isompaankin sänkyyn päiväpeitoksi ja jotta lapseni sitä tulisi käyttämään, niin sateenkaaren kirjava se ei voi olla. Viime kesänä ja syksynä haalin harmaita ja sinisiä puuvillalankoja eri sävyissä ja tein peiton värikartan niistä. Aion virkata peittoon jokaisen päivän alimman ja korkeimman lämpötilan, menneet lämpötilat onneksi löytyy netistä. Suunnittelin peiton virkkaamista jo viime vuoden puolella eli tiheydet ja muut on valmiiksi laskettuna. Tarkoitus oli aloittaa tämä heti vuoden alusta, mutta en ole vielä aloittanut. Yritän joka tapauksessa aloittaa peiton virkkaamisen tässä alkuvuodesta, jotta peitto olisi varmasti valmiina ennen vuoden 2018 aprillipäivää, jolloin lapseni täyttää 15 vuotta.
* Kirjoita neuleohjeita
Tein viime vuonna joitakin neuleita, joihin ei ollut valmista ohjetta, vaan kehittelin ohjeen itse. Kirjoitin niistä tietoja ylös ja ajattelin, että voisin joskus tehdä muistiinpanojeni perusteella ihan oikeita neuleohjeitakin. Olen huono kirjoittamaan ohjeita tai paremminkin muuttamaan muistiinpanoja muotoon, josta joku toinenkin ne ymmärtäisi. Haluaisin kuitenkin harjoitella tätä asiaa ja siksi tavoitteenani on kirjoittaa edes joitakin neuleohjeita tämän vuoden aikana.
* Ompele jotakin itselle
Ompelen työkseni, mutta itselleni teen vaatteita tai mitään muutakaan ompelemalla nolottavan harvoin. Jouluksi ompelin mm. miehelleni boksereita ja lapselleni pyjamahousut, mutta itselleni en tainnut viime vuoden aikana ommella mitään. Tai mahdollisesti parit alushousut vanhoista trikoopuseroista. Kun on kankaita, hyviä kaavoja ja kaikki tarvittavat koneet käytössä, niin miksi en ompelisi itselleni jotain. Ostan lähes kaikki vaatteeni kirppareilta ja niitä kyllä korjaan ja tuunaan tarpeen mukaan, mutta välillä voisi ommella jotain alusta saakka, koska sopivia vaatteita on hankala löytää kirppareilta.
* Käytä värikkäämpiä lankoja
Viime vuoden päätteeksi neuloin paljon mustaa ja tummanharmaata. Vaikka niistä väreistä pidän ja vaatteissani ei paljon muita värejä ole, niin kyllä jatkuva mustan ja harmaan käsittely alkoi jo kyllästyttää. Ihailen muiden tekemiä sateenkaaren kirjavia sukkia, mutten itse osaa ostaa sellaisia lankoja ja jämälankoja yhdistellessänikin teen melko hillittyjä raitasukkia. Vuosi väriterapiaa -haaste ehkä auttaa tässä asiassa, koska se pakottaa ainakin kerran kuussa käyttämään jotain tiettyä väriä. Tosin listallani on myös musta ja harmaa... Värien käytöstä en halua mitään tarkkaa suunnitelmaa tehdä tuon yhden haasteen lisäksi, mutta yritän silti joka kuukausi tehdä jotakin värikästä.
* Osallistua KALeihin ja CALeihin ja muihin haasteisiin
KAL=Knit-A-Long ja CAL=Crochet-A-Long eli yhdessä neulontaa ja yhdessä virkkaamista. Osassa kaikki tekee saman ohjeen mukaan, jota ilmestyy pätkä kerrallaan tai sitten se julkaistaan kerralla, osassa taasen tehdään tietyn teeman mukaan, mitä huvittaa. Olen joskus aiemminkin osallistunut yhteisneulontoihin/virkkauksiin ja muihin haasteisiin, mutta sitten tuli monen vuoden tauko, kunnes viime vuonna taas innostuin. Keskustelu muiden samaan KALiin tai CALiin osallistuvien kanssa on antoisaa ja muiden töiden edistymistä katsellessa saa omaan työhönsä ehkä tarvittavaa potkua. Suomalaisten podcastaajien yhteisneulonnoissa jaetaan monesti myös avokätisesti palkintoja ja sekin innostaa minua osallistumaan :) KAL- ja CAL-tempausten lisäksi on kaikenlaisia muita haasteita, joissa pitää neuloa tiettyjen värien mukaan, aloittaa tietty määrä käsitöitä tai jotain muuta. Viime keväänä, kun käsityöt eivät olleet huvittaneet pitkään aikaan, löysin innon uudestaan juurikin erilaisten yhteisneulontojen ja -virkkausten kautta. Innostuin virkatuista peitoista, joihin tule ohjetta pätkä kerrallaan noin viikoin välein ja koettelin rajojani neulomalla kirjoneulesukkia sateenkaaren väreissä. Erilaiset haasteet ja tempaukset toivottavasti estävät sen, etten taas tylsistyisi käsitöiden tekemiseen.

http://www.123rf.com/photo_41602012_pen-and-notes-paper-with-task-list.html

Tammikuussa alkavia tai jatkuvia KALeja, CALeja ja muita haasteita:
* Koukuttajan kootut -podcastissa alkoi joulupäivänä KAL, jossa on tarkoitus neuloa/virkata/koukuta jotakin itselle kaiken joululahjaneulomisen jälkeen. Lisätietoja löytyy podcastin Ravelry-ryhmästä, jonka keskusteluketjuista arvotaan myös palkintojen saajia. Minähän teen todella harvoin mitään neuleita itselleni ja viime vuonna itselleni tarkoittamistani sukista ei yhdetkään jääneet käyttööni. Tähän KALiin osallistun ainakin yksillä sukilla, toivottavasti myös hartialämmittimellä, huivilla tai kahdella ja neulotulla hameella. Aikaa tosin on vain helmikuun loppuun, joten ehkä osa töistäni siirtyy sujuvasti tuohon seuraavaan KALiin ;)
* mewii-podcastissa on menossa UFOKAL eli keskeneräisten käsitöiden loppuun tekemiseen kannustava yhteisneulonta. Lisätietoja tästäkin löytyy Ravelry-ryhmästä. Keskeneräisen käsityön pitää olla vähintään 4 kuukautta aikaisemmin aloitettu ja aikaa UFOjen selättämiseen on kesäkuun loppuun saakka. Tarkoituksenani on neuloa loppuun kaksi viime kesänä KyJy-töinä aloitettua huivia ja sitten mieheni "metsästyslapaset", jotka hänen piti saada lahjaksi jouluna 2014 :) Muitakin keskeneräisyyksiä varastoistani löytyy, mutta noista aloitan.
* Elinan villapaitapeli -podcastissa alkoi vuoden alussa ÄijäKAL, jossa nimensä mukaisesti tehdään neuleita tai vaikka virkkuita miehille ja pojille. Lisätietoja tästäkin löytyy Ravelry-ryhmästä ja aikaa on maaliskuun loppuun saakka. Neuloin juuri jouluksi päähineitä niin isälle, veljelle kuin miehelle ja pojalleni vielä kaulahuivin, joten äijäneuletarpeita ei nyt paljon ole, mutta mies saa taas ainakin yhden pipon lisää. Totesin, että hänellä ei ole eniten käyttämäänsä talvitakkiin täydellisesti sopivaa pipoa ja sellaisen ainakin neulon. Saan sen vielä yhdistettyä Väriterapia-haasteen tammikuun väriini eli terrakottaan.
* Tuin kutomo -podcast järjestää ahkerasti erilaisia KALeja ja nyt on menossa ainakin To Boldly go where yo have not gone before, jossa tarkoituksena on tehdä asioita, joita ei ole ennen tehnyt. Uusi tekniikka, uusi lanka tai jotain mitä ei ole ennen uskaltanut/halunnut tehdä. Lisätietoja Ravelryssä ja aikaa tässäkin on maaliskuun loppuun saakka. Tein jo yhden itselleni uuden kantapään sukkiin, ehkä osallistun myös uudella lankatuttavuudella tai neulomalla hameen - en ole koskaan neulonut hametta itselleni tai kenellekään, ellei lapsena neulottuja Barbien hameita lasketa :)
* Vielä yksi podcastaajan järjestämä KAL, johon osallistun on J-KAL. Seuraan ruotsinkielistä En podd om garn -podcastia ja siellä alkoi nyt ensimmäinen KAL. Kaikki J-kirjaimeen jollain tapaa liittyvät neulomukset ja virkkaukset sopii mukaan, esimerkiksi ohjeen tai langan nimi voi alkaa J-kirjaimella. Tästäkin löytyy lisää Ravelry-ryhmästä, jossa keskustelua käydään siis ruotsiksi. En vielä tiedä, millä käsitöillä tähän osallistun, mutta aikaa on runsaasti sen miettimiseen, sillä J-KAL kestää heinäkuun loppuun saakka.
* Ravelryn Bus Stop -ryhmässä alkoi Poncho-a-long, joka kestää tammikuun ajan. Ryhmässä sääntöjä tulkitaan varsin vapaasti ja omaperäisesti, joten neuloa voi vaikka sukat, koska nehän ovat ponchot jaloille :) Minä kuitenkin aion neuloa ponchon tai vähintäänkin jotain hartioille tulevaa ja tämä täyttää samalla tammikuun lahjoitusneuletavoitteeni eli teen jonkin hartialämmikkeen ensi joulun lahjoituslahjapaketteja varten.
* Vuosi väriterapiaa -haasteesta olen jo tehnyt oman postauksen, sekin alkoi vuoden alusta ja tammikuun värini on terrakotta, jota aion käyttää mieheni pipossa. Pipolla pääsen osallistumaan siis sekä ÄijäKALiin että värihaasteeseen ja mahdollisesti sen voisi johonkin muuhunkin ympätä. Jos vaikka keksisin J-kirjaimella alkavan pipo-ohjeen :)

Ei kommentteja: