23.2.15

Virkattu muotokuva

Joskus viime keväänä Pinterestiä selatessani törmäsin virkattuihin muotokuviin. Pinteristin kuva vei Las Teje e Maneje -blogiin. Hämmästelin upeita muotokuvia ja jaoin kavereillenikin Facebookissa linkin, että katsokaa nyt, kuinka huikeaa. Itselleni näistä tuli mieleen tutun taiteilijan teokset. Testailin heti parin kaverin profiilikuvilla, miten ne muokkautuisivat musta-harmaa-valkoisiksi virkkauskaavioiksi :) Ainakin Photoshop:ista löytyy näppäriä työkaluja tähän tarkoitukseen, muista kuvankäsittelyohjelmista en tiedä, koska en muita osaa käyttää. Alkuinnostuksen jälkeen tämä idea jäi hetkeksi hautumaan, kunnes välähti, että mieheni täyttää tasavuosia ja hänelle voisin virkata muotokuvan lahjaksi. Aikaa piti olla riittämiin eli puolisen vuotta. Selailin kuvatiedostoja ja tein paristakin kuvasta musta-harmaa-valkoiset versiot. Värillisenä kiva kuva ei välttämättä näytä kivalta enää musta-harmaa-valkoisena. Vai mitä sanotte tästä?


En aikaisemmin ole huomannut mitään yhdennäköisyyttä, mutta tässä näyttää olevan mieheni sijaan Lenin :) Tämä ei muutenkaan ollut kovin hyvä kuva virkkuun kaavioksi, koska mustat alueet ovat aika isot ja ehkei sivukuva muutenkaan oikein toimi. Jatkoin siis leikittelyä muilla kuvilla ja yksi sopivakin löytyi. Tämän postauksen lopussa on kuvakavalkadi alkuperäisestä kuvasta musta-harmaa-valkoisen version kautta lopulliseen virkattuun työhön.


Kun olin saanut printattua "kaavion", testailin ruutuvirkkausta kotoa löytyvillä langoilla. Ne olivat kuitenkin kaikki tarkoitukseen liian paksuja eli kuva olisi kasvanut turhan isoksi. Tavoitteena oli saada tehtyä noin sentin kokoisia ruutuja. Lankaruudusta löytyi sopivan vahvuista Puppets Eldorado -lankaa. Nyt ei tietty ole vyötettä käsillä, että minkä vahvuista se lopulta oli, mutta veikkaan, että nro 10 eli 50 gramman kerässä 265 metriä lankaa.


Muotokuvaa piti virkata mieheltä salaa ja työn etenemisestä otetut kuvatkin ovat melko pikaisia räpsäisyjä kännykällä. Tässä nyt kuitenkin näkyy aloitusta ja miten mustat, harmaat ja valkoiset ruudut muuttuvat virkatuiksi ruuduiksi. Yksi ruutu rajoittuu aina kahteen pitkään pylvääseen ja väliin jää kolme silmukkaa. Valkoisessa ruudussa on hypätty kaikkien kolmen silmukan yli, harmaassa ruudussa on virkattu pitkä pylväs (vai onko se virallisesti kaksoispylväs nimeltään) keskimmäiseen kolmesta silmukasta ja mustassa ruudussa on pitkä pylväs virkattu kaikkiin kolmeen silmukkaan.

Pitäessäni kesällä käsityötuotteiden myyntinäyttelyä ehdin virkata muotokuvaakin ja esitellä aloitusta kaikille kiinnostuneille. Syksyn tullen aikaa virkkaamiseen tuntui olevan kovin vähän. Muutama projektista tietävä ystäväni jo naureskeli, että kohta miestäni alkaa epäilyttää yllättävä oman ajan tarpeeni :) Onneksi myös miehen synttäreiden juhlinta siirtyi yli varsinaisen syntymäpäivän ja viimehetket virkkasin varsin innokkaasti.


Olin alunperinkin ajatellut, että haluan paljastaa tämän teoksen jossakin julkisesti. Loppujen lopuksi synttäreiden eka osa juhlittiin baarissa, jossa käymme useasti baarivisassa. Visan jälkeen hätistelin sitten miehen kavereineen ulos ja kiinnitin teoksen (baarin omistajan luvalla) pöytämme viereen. Kenellekään paikalla olijoista en ollut etukäteen kertonut muotokuvasta :) Yllä olevassa kännykkäräpsyssä päivänsankari teoksen vieressä. Tässä näkyykin jo alkuperäistä kuvaa, mutta alla vielä kuvasarja värikuvasta lopulliseen virkattuun muotokuvaan.


Toistaiseksi muotokuva on vielä väliaikaisissa "kehyksissään" eli paneeliverhon ripustustangoissa :) Tarkoitus on kehystää tämä jollakin toisella tapaa sitten joskus, kun osaamme päättää, että mikä olisi sopivin. Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen tekemääni muotokuvaan. Tätä oli hauska tehdä ja lopputulos on vielä parempi kuin osasin odottaa.

3 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Taidanpa ottaa kesän projektiksi ikuistaa kissan virkkamalla :)

Katju kirjoitti...

Hui. En voi kuin ihailla ja ihmetellä.

KristiinaS kirjoitti...

Voi jösses miten hieno työ! Todella hyvin oot onnistunut, ihan on näköinen. Mä en oo koskaan nähnyt tällaista virkkausta. Upea lahja.