21.11.17

Sateenkaaria syksyyn

Syksyn alussa kaverini kysyi, voisinko neuloa hänelle pitkät villasukat. Hän oli ihastunut Novitan Seiskaveikan raitalankaan Naisten pankki -väreissä ja ostanut sen kaveriksi yksiväristä keltaista Pirta-sukkalankaa ja vasta sitten muistanut, ettei hän osaa niistä itse villasukkia neuloa :) Lupauduin sukat neulomaan, koska aikataulu ei ollut kovin kiireinen.


Pitkästä aikaa olikin kiva neuloa raitalankaa ja sukat edistyivät nopsaan. Aloitin ne varresta yksivärisellä joustimella ja sitten vaihdoin raitalankaan. Olin samalle kaverilleni neulonut sukat vajaa vuosi sitten samanvahvuisesta langasta ja onneksi oli niistä muistiinpanot tallessa, koska kaverini on melko pienijalkainen enkä koskaan meinaa uskoa, missä kohtaa kärjen kavennukset pitää jo aloittaa. Sukkiin käytetyt langat ovat valmistajien mukaan samanvahvuisia, mutta yksivärinen Pirta-lanka tuntui paljon paksummalta. Sen rakenne on jotenkin tasaisemman pyöreä ja sileä kuin Seiskaveikan. Koska en neulonut lankoja vuorotellen, niin paksuusero ei mitenkään haittaa. Molempia lankoja oli 150 gramman kerät, joten pitkien sukkien jälkeen lankaa oli jäljellä vielä toisten sukkien verran, ainakin jos olisi tehnyt lyhyemmät varret. Mutta...


...kaverini keksi, että säärystimet olisikin kivemmat kuin toiset samanlaiset sukat. Minulle tuli heti mieleen, että mitenkähän ruttu/makkarasäärystimet sopisi tämän langan kanssa ja kun ehdotin niitä, niin kaverini ihastui heti ideaan. Itsekin kyllä olen lopputulokseen tyytyväinen. Aloitin säärystimien alareunasta yksivärisellä joustinneuleella ja sitten ostin raitalangan mukaan. Nurjien kerrosten muodostamat rutut, jotka nousevat paremmin esiin, on neulottu raitalangalla ja niiden väliin uppoavat sileät kerrokset on neulottu yksivärisellä langalla. Sain raitalangan tasattua säärystimiin niin, että ne ovat lähes samanlaiset keskenään, jossakin punasävyisissä raidoissa on vähän eroa. Olin kyllä varautunut jatkamaan raitalankaa oman lankavaraston jämänyttyröillä, mutta niitä ei lopulta tarvittu. Loppuun tuli taas resoria sen mukaan, mihin lanka riitti. Sopivan sävyistä keltaistakin lankaa olisi ollut, jos lanka olisi loppunut kriittisellä hetkellä kesken, mutta melkoisen täydellisesti sain langat käytettyä. Raitalangasta jäi pari metrin mittaista pätkää kahdessa eri sävyssä ja yksivärisestä langasta jäi noin metrin pätkä myöskin, Ne päätyvät aikanaan virkattavaan jämälankapatalappuun eli senttiäkään ei mene langoista hukkaan :)


Ei kommentteja: